A vasárnapi boltzár újabb velejárója

2016. május 26. 09:34 | Laczkó Viktória

Fokozott ellenőrzésre számíthatnak azok az áruházláncok a nyáron, ahol munkavégzés zajlik vasárnap is. A kormány továbbra is támogatja a dolgozók helyzetét könnyítő javaslatokat – írja a Magyar Idők.

A vasárnapi boltzár eltörlésével újra életbe lépett hét végi árusítás körülményeit vizsgáló munkaügyi ellenőrzésekre nem kell sokat várni, hamarosan kezdődnek! A tervezett ellenőrzések főképp azt vizsgálják az elkövetkező hónapokban, hogy a kereskedők a jogszabályi előírások szerint járnak-e el a munkaszervezés, a vasárnapi pótlékfizetés, a túlórás elszámolás, továbbá a dolgozókat érintő foglalkoztatási gyakorlat szempontjából.

A magyaridok.hu kitér arra is, hogy a Kereskedelmi Dolgok Független Szakszervezete hívta fel a figyelmet arra, hogy a nemzetközi áruházláncok üzleteiben a boltzár eltörlése után csak lassan töltődnek fel az üres álláshelyek, emiatt ezek szakképzetlen diákmunkásokkal és a meglévő dolgozók átcsoportosításával, túlóráztatásával oldják meg a működést a hétnapos nyitvatartási időben.

– A túlfeszített üzemmód már a nyári szabadságolások tervezését is megnehezíti, a munkavállalók ismét kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, ezért szükségesek az ellenőrzések – mondta a lapnak Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke. Jelezte: a Nemzetgazdasági Minisztériummal e kérdésben folytatott egyeztetés szerint a hatósági vizsgálatok valamennyi munkaügyi, munkavédelmi előírás betartására kitérnek majd.

Támogatja a kezdeményezést a kormány is, erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatta a szakszervezetet. Lázár János KDFSZ-nek küldött levelében leszögezte: haladéktalanul meg kell kezdeni a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzését. A tárcavezető azt is jelezte: a kormány készen áll arra, hogy megfontolja azokat a javaslatokat, amelyek a munkavállalók helyzetét rendezhetik.

Az érintettek által várt jogszabályi segítséget Lázár szerint azonban meg kell hogy előzze a munkavállalói és a munkaadói oldal konszenzusa, amely alapot adhat az Országgyűlés későbbi döntéseinek. A Magyar Idők úgy tudja, a jövő héten a szakszervezet kezdeményezésére ülnek először közös tárgyalóasztalhoz az ágazati szövetségek, valamint a dolgozók képviselői.

FEL