A váradi magyar színjátszás nagyasszonya Békéscsabán

2017. január 8. 10:56 | behir.hu

Nagy sikerrel mutatta be színházunk az évad elején, Örkény örökérvényű klasszikusát, a Macskajátékot. A januári előadások különlegessége, hogy Cs. Bruckner Adeilaida szerepében Csíky Ibolyát láthatja a közönség.

Csíky Ibolya a váradi magyar színjátszás nagyasszonya, aki párját ritkító hűséggel viseltetik Várad iránt, egyhuzamban közel ötven éve játszik ott, a Máli néni címszerepében pár hete láthatta a nagyérdemű. Csíky Ibolya több mint 200 szerepében mindent eljátszhatott, amit egy művésznőnek a színészi pálya tartogathat, méghozzá minden műfajban, a fergeteges bohózattól a veretes drámáig. 

- Én ugyanúgy otthon érzem magam minden műfajban, illetve igyekszem belopni egyiket a másikba. Talán inkább a vígjáték felé hajlok, de ha abban ott van a dráma is, akkor az lesz a csúcs: a Macskajáték és a Godot-ra várva például a legkedvesebb szerepeim közé tartoznak. Az meg külön öröm, hogy hetvenen túl is szükség van rám, bizonyos szerepeket bennem látnak meg, vagyis hogy még mindig a színház az életem - fogalmazott a színművésznő.

Az Orbánnét alakító Felkai Eszternek sem ez az első találkozása Csíky Ibolyával, korábban a Róza néni című darabban játszottak együtt Békéscsabán, akkor Dénes Piroska szerepébe ugrott be a váradi színésznő. 

- Nagyon vártam az újbóli találkozást Ibolyával, mert jól tudunk együtt működni a színpadon. A közös jelenetünk remekül sikerült, úgy alázta meg Orbánnét Adeilaida tegnap este, ahogy a nagy könyvben meg van írva – mondta el Felkai Eszter.

A békéscsabai közönség tíz éve láthatta Csíky Ibolyát a Tartuffe „1949” című előadásban, Seregi Zoltán rendezésében. Most pedig a Macskajátékban, Cs. Bruckner Adelaida szerepében szerez örömöt lefegyverző személyiségével a nézőknek, január végéig.
 

FEL