A vadász nemcsak öli a vadat, óvja is

2016. május 20. 09:03 | Laczkó Viktória

A vadászokhoz fűződő előítéleteken változtatna Major Gyula a legújabb alkotásával. Az egyórás dokumentumfilm Békés megye vadgazdálkodását, a vadászok életét mutatja be. A Hunor, Magor nyomán Békésen című darabban a megye több vadásztársasága jelenik meg.

- Megnyugtató módon nemcsak vadászoknak szól igazából a film - ezekkel a gondolatokkal vezette fel Hrabovszki János, a megyei vadászszövetség és a megyei vadászkamara elnöke a Hunor, Magor nyomán Békésen című dokumentumfilmet a Center Moziban tartott bemutatón. Az egyórás filmben a megye vadgazdálkodását, a vadászok életét, munkáját követte nyomon Major Gyula rendező.  Az alkotók a filmkészítés alatt szembementek azzal az előítélettel, ami a vadászok körül kialakult. Tisztelegnek a vadnak és a vadásznak, aki megszállottan e szenvedélyes pillanatoknak él, de mindezt felelősen teszi, azért, hogy a vadállomány ép és egészséges maradjon a jövő számára.

- Szeretnénk lerombolni azt az évtizedes rossz beidegződést, hogy a vadászok csak össze-vissza lövöldöznek és elviszik a vadjainkat – mondta Major Gyula. - A felelős vadász figyeli az állat életét, mozgását. Szereti és óvja a természetet.

A film három évig készült az öt fős stábbal, és közel egy tucat Békés megyei vadásztársaságot mutat be, de az újkori vadászat kialakulásának magyarországi bölcsőjét is megismerhették az érdeklődők. A film egy négyrészes sorozat 2. része.  Gyurkó Dániel producer elárulta, két-három hónap múlva egy megyei horgászfilmmel jelentkeznek.

A Hunor, Magor nyomán Békésen  című dokumentumfilmet a 7.Tv is hamarosan műsorára tűzi, valamint a Duna TV-vel is tárgyalnak a készítők. Ezen kívül a külföldi forgalmazás is szerepel a tervek között.

FEL