A túlnépesedés lassan a múlt problémájává válik

2021. december 12. 17:38 | behir

A demográfiai átmenet egyre szegényebb régiókban is beindul és egyre gyorsabban zajlik. A termékenység csökkenése már nem csak a fejlett világra jellemző.

Miután november 24-én India is arról számolt be, hogy a termékenységi ráta 2,0-ra esett, az összes BRIC-országban – Brazília, Oroszország, India, Kína angol nyelvű kezdőbetűiből összerakott rövidítés – a népesség újratermeléséhez szükséges szint alá esett a születések száma, miközben világszerte hasonló folyamatok játszódnak le – írja az The Economist.

A népesség újratermeléséhez szükséges szint ugyanis 2,1 gyerek születése lenne minden nőre, ami már globálisan sincs túlságosan messze. A brit lap kiemeli, hogy míg a nyolcvanas évek közepén a globális termékenységi ráta 3,5 körül mozgott, 2019-re már csak 2,4 volt.

A demográfiai átmenet folyamata jól ismert, azt írja le, hogy a hagyományos magas születési szám és magas halálozás hogyan alakul át előbb a népességrobbanáshoz vezető magas születés és alacsony halálozásba, hogy végül mind a két mutató alacsony szintjén stabilizálódjon.

Az adatok azt mutatják, hogy hamarosan a Föld népessége egészének termékenysége a reprodukcióhoz szükséges szintig vagy az alá is csökken, ami ugyan nem jelenti a népesség növekedésének azonnali leállását – mivel sokan ebben az időben érik el a gyerekvállalási kort – ám közelebb hozhatja a népesség tetőzését, a korábban vártnál alacsonyabb értéken.

Mindez azt jelenti, hogy a túlnépesedéssel kapcsolatos problémákat hamarosan újabbak válthatják a társadalmak elöregedése miatt. Egyes vélemények szerint az idősebb népesség magasabb megtakarítási hajlandósága az infláció és a kamatok csökkenésének irányába hathat, ami növelheti a globális egyensúlytalanságokat is. Ugyanakkor más problémák megoldását segítheti a folyamat, így például a lassabb népességnövekedés megkönnyítheti a klímaváltozás megfékezéséhez szükséges karbonkibocsátás csökkentését. Az alacsonyabb munkaképes korú dolgozó pedig jobban képzett munkásokhoz és a nők nagyobb munkaerőpiaci szerepvállalásához vezethet.

Forrás: Világgazdaság

További programok »

FEL