A tulajdonosi jog gyakorlása igen, de a vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű

2020. október 14. 14:32 | behir

Az Állami Számvevőszék a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. működését ellenőrizte több szempontból.

A gyula önkormányzat a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. feletti tulajdonosi joggyakorlása a 2017-2018 közötti időszakban szabályszerű volt, ám a társaság vagyongazdálkodása a 2015-2018 közötti időszakban nem volt szabályszerű – emiatt nem biztosította a vagyonnal való elszámoltatható gazdálkodást – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményéből.

Gyula önkormányzata 2015. március 26-án alapította a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft.-t. A társaság az ellenőrzött időszakban az önkormányzat kizárólagos tulajdonában állt, jegyzett tőkéje az alapításkor 3 millió forint volt, amelyet az alapító 2017. január 26-i döntése alapján 9,6 millió forintra felemelt, ezt követően az ellenőrzött időszak végéig nem változott. A társaság közhasznú főtevékenysége előadó-művészet volt, melyet közfeladatként látott el.

A társaság az ellenőrzött időszakban saját vagyonával gazdálkodott, vagyonkezelt vagyonnal nem rendelkezett, koncessziós szerződést nem kötött, nem volt másik gazdasági társaságban tulajdoni részesedése. A társaság az ellenőrzött időszakban a kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetek közé tartozott, a foglalkoztatottak átlagos statisztikai létszáma 2015-ben 17 fő volt, 2018-ra 9 főre csökkent.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy Gyula Város Önkormányzatának a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. feletti tulajdonosi joggyakorlása a 2017-2018 közötti időszakban szabályszerű volt, ám a társaság vagyongazdálkodási tevékenysége nem volt szabályszerű. A cég a számviteli törvény szerinti leltárkészítési kötelezettségének nem tett eleget 2015-ben, a 2016-2018 közötti időszakban pedig a számviteli beszámolók mérlegtételeit nem támasztotta alá szabályszerű leltárral, ezért az éves beszámolói nem voltak megalapozottak. Leltár hiányában pedig nem volt igazolt, hogy az ellenőrzött években a társaság beszámolóiban szereplő tételek a valóságban is megtalálhatóak.

A vezető tisztségviselő tevékenysége 2018-ban nem volt megfelelő, mivel nem biztosította a társaság gazdálkodásának átlátható működését és annak alapfeltételeit. Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének három javaslatot fogalmazott meg, melyre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

A számvevőszék rendszeresen ellenőrzi a nemzeti tulajdonú gazdasági társaságokat, például azt, hogy a tulajdonosi felügyelet hozzájárult-e a szabályszerű gazdálkodáshoz és feladatellátáshoz vagy például azt, hogy melyek a szervezet vagyongazdálkodást érintő kockázatai. 

További programok »

Gazdaság

"Hinni kell magunkban" – Szili Nóra tartott előadást a Csabagyöngyében

Július 23-án délután rendezte meg az Egyensúly AE Egyesület és a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. konzorciumban a Munka, Család, Egyensúly című sajtótájékoztatót, amelyet ugyanezzel a címmel ellátott előadás sorozat követett a Csabagyöngye Kulturális Központban. A rendezvényt Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.
2021. július 23. 17:39
FEL