Az ország legkedvesebb sárkánya is bekerülhet a Nemzeti Alaptantervbe

2020. január 15. 15:41 | Sipos Gábor

A kötelező olvasmányok összetétele az elképzelések szerint részben könnyedebb hangvételű lesz. Az alsós tanulóknál bekerülhet az olvasmányok közé Csukás István jól ismert Süsü című regénye is.

A tervek szerint a 2020-2021-es tanévben változik a kötelező olvasmányok listája a Nemzeti Alaptantervben. Az elképzelések szerint az irodalmi műveltségre vonatkozó tananyagban sok módosítás lesz. Új költők és írók is bekerülnek a tervezetbe.

Az általános iskolában kötelező olvasmányként megmaradnak a klasszikusok, mint például Jókai Mór vagy Arany János írásai, de az alsó tagozatosoknál a tervek szerint megjelenik Csukás István Süsüje is. A békéscsabai Lencsési Általános Iskola 3/B osztályában a gyerekek ismerik az egyfejű sárkány történetét és örülnének, ha bekerülne az olvasmányok sorába.

- Az én tanítványaim rendszeresen olvasnak, hetente tartunk könyvbemutatót és ez általában pénteken a negyedik óra, akkor van szabadidőnk. Két-három, esetleg négy könyv bemutatására minden héten sor kerítünk – hangsúlyozta Podaniné Magát Katalin, a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa.

Pár éve már felvetődött, hogy Csukás István szerzeménye bekerül a kötelező olvasmányok közé, akkor az elutasító indoklás szerint élő írók művei nem kerülnek fel a listára.

A Nemzeti Alaptanterv változik és a szakemberek ezt többnyire jónak ítélik, a változásra szerintük is szükség van. A tervek szerint az általános iskolás olvasmányok között többet szerepelnek majd Wass Albert és Szabó Magda kötetei is.  

- Az iskolai tananyag mindenképpen szinkronban kell, hogy legyen a gyerekek érdeklődésével. Nagyon fontos szempont a tananyag terjedelme vagy mennyisége, tehát, hogy reálisan teljesíthető legyen valamennyi korosztály, valamennyi diák, tanuló számára – nyilatkozta a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Vida András.

A következő tanévvel, szeptember elsején életbe lépő új Nemzeti Alaptanterv hivatalos formában pár nap múlva jelenik meg.

 

További programok »

FEL