Véletlen találkozásból szerelem – Pénteken mutatják be A szív hídjait

2019. december 3. 18:08 | Gyemendi Réka

A Békéscsabai Jókai Színház Robert James Waller: Madison megye hídjai című regényét állítja színpadra, amelyből Clint Eastwood rendezésében 1995-ben film is készült. A darabot Merő Béla rendezi, melynek nyilvános főpróbáját kedden tartották a színház Intim tér elnevezésű részében.

Az előadás Robert James Waller elsöprő sikert aratott Madison megyei hídjai című első regényének színpadi adaptációja. A könyv megjelenésekor az Egyesült Államok teljes területén vezette a sikerlistákat, majd elnyerte az 1993-as Abby-díjat. A műből A szív hídjai címmel Clint Eastwood rendezett filmet 1995-ben, amelyben ő maga is játszott, partnere Meryl Streep volt. A szerelmi történetről szóló alkotás szintén meghódította a világot.

– Mind a négy színész belevetette magát a próbákba. Ez egy furcsa darab, hiszen valóságos konflikus - ahogy egy hagyományos darabban - nem alakul ki, ehelyett belső konfliktusok vannak. Egy véletlen találkozásból életre szóló szerelem születik, amelyre a szereplők egyike sem számított a darabban. Amikor a gyerekek édesanyjuk hagyatékát dolgozzák fel, akkor szembesülnek azzal, mi történt az asszonnyal. Először nagyon nehezen fogadják el azt, amit megtudnak, de mindez szembesíti őket saját sorsukkal. Párhuzamosan négy élet zajlik előttünk, egy furcsa, stilizált világban – fogalmazott Merő Béla Fehér Rózsa-díjas rendező.

Hozzátette: a színpadkép egy stilizált, nem pedig naturális tér, amely lehetőséget ad arra, hogy sokkal szabadabban bánjanak a rendelkezésre álló térrel. A darabban három idősík váltakozik.

 

 

Boldog Ágnes Francesca lányát alakítja, aki testvérével rántja le a leplet édesanyjuk múltjáról, miután átveszik a hagyatékát. A színésznő elmondta: számára azért érdekes a darab, mert több idősík játszódik a színpadon.

– Azok az események, amelyek Francesca és Robert között történnek abban a bizonyos négy napban, azokat a mi érzéseink, indulataink, reakcióink szinkronizálják –  fogalmazott.

Francesca-t Kovács Edit viszi színpadra. A színművész kiemelte: reméli, hogy a nézőket, akik eljönnek az előadásra, megérint a történet. 

– Ez a történet attól különleges és mindennapi egyben, mert valamennyiünk életében vannak olyan pillanatok, melyek sorfordítóak lehetnek, és nagyon fontos, hogy akkor milyen dönéseket hozunk. Úgy gondolom, hogy ezek a pillanatok megmaradnak az ember lelkében, majd felszínre kerülnek. Van, hogy megbánjuk a döntéseinket, máskor pedig ezek az emlékek adnak erőt a mindennapokhoz – mondta el a Domján Edit Gálfy gyűrű- és Jászai Mari-díjas színművész.

A darab december 6-tól látható a Békéscsabai Jókai Színházban.

 

A történet:

Az 1960-as évek Amerikájában Robert Kincaid fotográfus, a magányos és saját értékrend szerint élő vándor a National Geographic megbízásából járja Madison megyét, hogy képeket készítsen a híres fedett hidakról. Itt ismerkedik meg véletlenül Francescával, egy helyi farmer feleségével, aki a világtól elzártan él, nagyon is távol itáliai fiatalsága intellektuális környezetétől. Francesca családja, férje és két gyermeke - a találkozás idején - négy napra egy távoli vásárra utazik. A két magányos ember első pillantásra egymásba szeretet, a hétköznapi találkozásból pedig egy fantasztikus szerelem születik. Mindössze négy nap adatott számukra, hogy átéljék annak a boldogságnak az érzését, amelyre minden ember vágyik. Aztán soha többé nem találkoznak. Francesca gyermekei csak anyjuk halála után értesül a nekik írt levelekből és naplóból arról, hogy mi is történt abban a négy napban.

Szereposztás:

Robert - Bartus Gyula
Francesca - Kovács Edit
Michael, Francesca fia - Szabó Lajos
Carolyn, Francesca lánya - Boldog Ágnes

 

 

További programok »

FEL