A szerelem egészségesebbé tesz

2018. november 15. 08:15 | behir

Mikor szerelembe esünk, 12 agyi terület dolgozik össze, hogy ebbe az édesen fájdalmas, bódult és izgatott állapotba kerüljünk. Egy friss kutatás szerint viszont a szerelem nemcsak romantikus gondolatokat ébreszt, hanem például a vérnyomást is csökkenti.

Valamit mégiscsak tudhattak a romantikus költők meg a hippik, mert jó pár kutatás kutatás is bizonyítja, hogy a szerelem jó hatással van az egészségi állapotunkra.

A nyugat-virginiai egyetem kutatásai kimutatták, hogy a szerelembe esés folymata során 12 agyi terület működik együtt. Ráadásul a kutatók szerint az agyi aktivitás első változásai a másodperc egyötöde alatt bekövetkeznek, mikor szerelmesek leszünk.

 

 

 

Egy pontosan szabályozott hormonális vihar jótéteményei

Amikor szerelmesek vagyunk, az agyunkban ugrásszerűen megemelkedik két hormon szintje is. Az egyik a dopamin, amit leginkább boldogsághormonként szoktak emlegetni, és az érzelmeinket befolyásolja azáltal, hogy elégedettség- és boldogságérzetet ébreszt.

A másik az oxitocin, a “bújós” vagy “ölelős” hormon, ami segíti a bizalom kialakulását és csökkenti a szorongást. A kaliforniai egyetem egy vizsgálata például kimutatta, hogy ha rendszeresen megölel minket a párunk, akkor kevésbé valószínű, hogy depressziósok leszünk.

Emellett a megnövekedett oxitocinszint lehet a felelős azért is, hogy a szerelmes embereknek jellemzően alacsonyabb a vérnyomása.
Az érintés nyomán felszabaduló hormonok szintén beszállnak a buliba: a bőrben található “nyomásközpontok” a bolygóidegen keresztül összeköttetésben vannak az aggyal. Egy teória szerint a bolygóideg stimulációja felelős az oxitocin növekedéséért.

Szerelmesen ráadásul jobban küzdünk meg a fertőzésekkel is. Egy 50 nőt vizsgáló kísérlet azt találta, hogy azokban, akik a két éves megfigyelés során szerelmesek lettek, olyan genetikai változások történtek, aminek köze van a vírusokat megtámadó vegyületek magasabb koncentrációjához.

 

 

A szerelem a népek ópiuma

A szerelem a fájdalomküszöböt is emeli. A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói felvételeket készítettek az agy fájdalomra adott válaszairól. A kísérlet során fotókat mutattak a részvevőknek, akik 40 százalékkal alacsonyabb fájdalomszintről számoltak be, ha a szerelmüket látták a fotón, mint ha csupán egy random ismerőst. Már a szeretett ember látványa is előidézte a dopamintermelés növekedését, aminek hatására természetes fájdalomcsillapítók szabadulnak fel.

Mikor a betegek határozottan jobban vannak, és kiderül, hogy belekerültek egy új, szenvedélyes párkapcsolatba, akkor az állapotuk javulásának talán semmi köze nincs a gyógyszerzésükhöz, állapították meg kutatók a PLOS folyóiratban 2010-ben.

 

 

Csókolózni sosem elég

Aztán ott vannak a csókolózás előnyei. Egy 2006-ban publikált tanulmány azt találta, hogy 30 percnyi csókolózás csökkentette a hisztamin termelését, ami egyébként az allergiás reakciókat indítaná be.

 

 

Azoknak a pároknak, akik sokat csókolóznak, alacsonyabb a koleszterinszintje is. Egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy azoknak a pároknak, akik hat hétig többet csókolóztak, javult a kolesztetinszintje.

Egy teória szerint a csók során egy kevés a bőrön lévő faggyúból is kicserélődik, ami csökkentheti a stresszhormon (kortizol) szintjét, így csökkentve a koleszterint is.

 

Forrás: Index

További programok »

FEL