A Szent-György lovagrend megyei tagjai Kiss Ernő honvéd tábornokra emlékeztek

2019. október 9. 18:21 | behir

A Nemzetközi Szent-György Lovagrend mindig is fontosnak tartotta a nemzeti hőseire történő megemlékezést. Október 6-a  a magyar történelem gyásznapja, hiszen ezen a napon végezték ki Aradon 13 honvédtábornokunkat és Pesten Batthyány Lajos miniszterelnököt.

A Nemzetközi Szent György Lovagrend Békés Megyei Priotátusa - ahogyan a múlt évben - az idén is a vajdasági Eleméren tisztelgett az ott eltemetett aradi vértanú, Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál és mellszobránál.

Lovag Antal László megyei prior és társai, lovag Kesic Bogdan, Pretz István és Gregor László az ünnepi mise után helyezték el koszorújukat. 

Az ünnepségen dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete részletesen emlékezett meg a tizenhárom vértanúról, utalva arra, hogy több nemzetből jöttek de sorsukat vállalva, magyarként áldozták életüket. Ugyanilyen  gondolatébresztő volt a Magyar Nemzeti Tanács elnökének, Hajnal Jenőnek az ünnepi beszéde is.

A megemlékezésen a magyar és szerb koszorúk egyaránt azt hirdették: a szabadság ügye nemzeti és nemzetközi ügy! 

 

További programok »

Itthon

A nagy kérdés: milyen legyen a készülő bérkerékpár-rendszer Békéscsabán?

Elektromos kerékpár-bérlési rendszer épül ki hamarosan Békéscsabán egy európai uniós pályázatnak köszönhetően. Az még egyelőre kérdéses, hogy melyik típusú rendszert telepítik a városban, ahogyan annak neve sem végleges, de azt már tudjuk, hogy összesen 50 kerékpárt lehet majd  bérbe venni jövőre.
2020. október 23. 14:27
FEL