A szakmunkások is irodába vágynak

2016. május 26. 08:25 | Fekete Kata

Egy év alatt 273 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, és 5,8 százalékosra mérséklődött a munkanélküliségi ráta a február-áprilisi időszakban - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal. A 15-64 éves férfiak körében 5,7, a nők között 6,1 százalékos munkanélküliségi arányt mért a KSH. Az adminisztratív munka vonzó, az építőipar és a jog nem. A diplomások és a középfokú végzettséggel rendelkezők hasonlóan keresnek munkát.
A pályakezdők több mint fele érdeklődik az adminisztratív és különösebb szaktudást nem igénylő irodai munkák iránt - írja a VS.hu a Profession.hu adatbázisára hivatkozva. A legkevésbé a mezőgazdasághoz, az építőiparhoz és joghoz kötődő szakmák iránt nyitottak.
Az álláskereső oldalon jelenleg 61.500 pályakezdő van, közülük 35 ezren jelezték, hogy érdeklik őket az adminisztratív munkakörök. 22 ezer fiatal nyitott még az értékesítés, kereskedelem kategória hirdetéseire, 18 ezren pedig a marketing, média, PR kategóriájába feltöltött álláshirdetéseket is megcélozták.

A médiában dolgoznának a fiatalok

regisztrált pályakezdők (18 és 25 év közötti fiatal, átlagosan 2-3 év tapasztalattal) közül a legnagyobb csoportot a diplomával rendelkezők alkotják. Közülük 16 ezren adminisztratív, irodai munkakörben helyezkednének el legszívesebben. 9-9 ezer pályakezdő diplomás marketing, média, PR, illetve értékesítés, kereskedelem területen keres állást. A három legkeresettebb munkakört szorosan követi a HR pozíciók (7 ezer pályakezdő), illetve a gyártás, termelés, valamint a vendéglátás területe (7, illetve 6 ezer pályakezdő).
A diplomások körében legkevésbé népszerű kategóriák az építőipar, a jogi tanácsadás, illetve az egészségügy.  A szakmunkás pályakezdők esetében vezet az értékesítés, kereskedelem (10 ezer fő), és sokakat érdekel a szakmunka, fizikai munka kategóriája (7 ezer fő).

FEL