A Seuso-kincsről 91 percben

2016. május 14. 16:13 | Laczkó Viktória

Békéscsabán is bemutatták a Seuso-kincs II. című dokumentumfilmet, amiben a rendező a magyarok ezüstje néven elhíresült ókori leletegyüttes után nyomoz. Dézsy Zoltán 20 éve tartó munkáját felölelő mű sok új részlettel gazdagodott az 1996-ban bemutatotthoz képest.

Dézsy Zoltán 20 év elteltével jelentkezett az ókori ezüstök körüli zavaros eseményeket bemutatásának folytatásával. Az eredetileg több mint 200 darabot számláló kincs-együttesből ma 14+1-ről vannak ismereteink. A filmben több új részlet is van az 1996-ban bemutatott első részhez képest. Többek között rekonstruálják Sümegh József, a kincs megtalálójának meggyilkolását, megszólal benne Czinege Lajos volt honvédelmi miniszter fia, Czinege József. is A magyar állami szervek felhívása nyomán sokan jelentkezek olyanok, akiknél előfordult valamelyik tárgy vagy találkoztak egy-egy darabbal, de nem volt tudomásuk azok értékéről. „Magyarország két évvel ezelőtt visszaszerezte a Seuso-lelet ismertté vált leletei közül a legfonsosabb 7+1-et és ez annyi plusz információt hozott föl és egy olyan dramaturgiai fordulatot hozott, hogy a korábbi anyaggyűjtésemet kiegészítettem és én úgy érzem, egy kerek egész történetet tudok a nézők elé nyújtani.” - tette hozzá Dézsy Zoltán. 

A visszaszerzett kincseket várhatóan még ebben az évben fogják kiállítani a Magyar Nemzeti Múzeumban – tette hozzá a rendező. Most a darabok vizsgálata tart. A többi ismert darab Angliában található, ezek visszaszerzéséről jelenleg is tárgyal a magyar állam.

 

Ezek is érdekelhetik

FEL