A rejtvényfejtő és könyvtárhasználati verseny centrumában ezúttal Munkácsy állt

2024. április 16. 18:20 | Such Tamás

A Békés Megyei Könyvtár a héten zajló (április 15-20.) Csabai Kulturális Játékok részeként kedden városi rejtvényfejtő versenyt és könyvtárhasználati vetélkedőt tartott a bibliotéka termeiben. A megmérettetésre ezúttal öt általános iskola: az Erzsébethelyi, a Jankay, a Kazinczy, a Lencsési és a Petőfi diákjai érkeztek.

– A Csabai Kulturális Játékok egyhetes programsorozatot 2010 óta rendezik meg a városban – kezdte köszöntőjét Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója. – Az esemény célja a tehetséggondozás, a megmérettetési lehetőség biztosítása, illetve a kulturális programok bővítése. Ilyenkor különböző művészeti ágakban mérhetik össze az általános és középiskolások a tehetségüket – ilyen például a versszavalás, a népdaléneklés és a próza- vagy mesemondás.

 

 

Megjegyezte, a városi rejtvényfejtő verseny és könyvtárhasználati vetélkedő 2013 óta része a kulturális játékoknak. A rejtvényeket Schmidt János, a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének a tiszteletbeli tagja készítette el a három korosztálynak – alsó, 5-6. és 7-8. osztály – megfelelően.

– A rejtvényfejtés során egy feladvány megoldásakor számos ismeretet szerzünk – folytatta –, illetve arra is jó, hogy elterelheti a figyelmet a hétköznapi problémákról és egyben egy remek szórakozási lehetőség. Az idei feladványok Munkácsy Mihály köré épülnek, amelyet a rejtvényjavító bizottság értékel.

 

Galéria

 

Hozzáfűzte, a könyvtárhasználati vetélkedőre háromfős csapatok jelentkeztek, akik a könyvtári dokumentumok, adatbázisok és komputerek használatával oldhatják meg a feladatlapot, az a játék is Munkácsy köré épül.

A legeredményesebb versenyzők a világ leghasznosabb díját, azaz könyvjutalmat, illetve a könyvtár által kiadott, Petőfihez köthető képregényt vihetnek haza.

 

További programok »

Kultúra

Kamarakiállítás Gyóni Géza munkásságáról

A Munkácsy Mihály Múzeum legújabb időszaki kiállítása a Békéscsabához szorosan kötődő Gyóni Géza munkásságát a költő személyes tárgyai mellett korabeli dokumentumok és fényképritkaságok segítségével mutatja be a látogatóközönségnek. 
2024. május 29. 17:08
FEL