A pszichológusok óvodákban is megfordulnak

2016. február 13. 10:33 | Horváth Szabolcs

Az utóbbi időben egyre nagyobb szükség van az iskola pszichológusok és a pedagógiai szakszolgálat munkájára. A szakemberek segítenek az iskolai beilleszkedésben, a szorongás leküzdésében, de adott esetben a szülőknek is tanácsot adnak. Feladataikkal és mindennapi munkájukkal a gyulai Implom József Általános Iskolában mutatták be egy konferencia keretében. 

A tanárok munkáját sokszor segítik a klinikai szakpszichológusok, amikor például viselkedési problémával küzdő, vagy éppen szorongó gyermekkel kell foglalkozniuk. Dóczi Józsefné, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Gyulai Tagintézményének vezetője szerint teljesen átalakultak a szakszolgálatok. A feladatok egy része megszűnt, helyette újak jöttek. Ezeket szeretnék bemutatni az iskoláknak és óvodáknak. 

A nevelési tanácsadók munkája is változott. Bővült az ellátott gyerekek köre, nullától 23 éves korig foglalkoznak a gyerekekkel és fiatalokkal a szakemberek. Ezen kívül a szülőknek is segítenek abban, hogyan kell kezelni egy problémás személyiséget. Lugosiné Pál Ildikó klinikai szakpszichológus hangsúlyozta, a pszichológusi munka mellett részt vesznek az iskolai érettségi vizsgálatokban is. 

A szakszolgálatnak most van lehetősége arra, hogy bővítse jól képzett szakember gárdáját, amire szükségük is van ilyen mértékű és ennyiféle feladat ellátásához. Mint azt Csepregi András, a Békés megyei Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság vezetője kifejtette, náluk diagnosztikai-, szakértői, bizottsági tevékenységkel, illetve különböző fejlesztésekkel foglalkoznak. Egyebek mellett logopédiai, gyógytestnevelés, konjuktív tehetséggondozás, pályaválasztási tanácsadás van a repertoárjukon. A pszichológusok az óvodákba is ellátogatnak és ott egy szűrés keretén belül vizsgálják, hogy a kicsik érettek-e az iskolakezdéshez. Ugyanis amennyiben már ebben a korban felismerik a problémákat, időben el tudják kezdeni a fejlesztéseket. 

 

FEL