A prevenció fontosságát hangsúlyozták a családsegítők szakmai találkozóján

2019. május 1. 19:09 | Gyemendi Réka

Szakmai találkozót rendezett a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központtal összefogva kedden. 

A Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője kiemelte: a szakmai nappal a Békés megyében dolgozó családsegítők és esetmanagerek munkáját szerették volna támogatni. Úgy fogalmazott: a szociális szférában ma ez a legnehezebb és legösszetettebb feladatellátás, a dolgozók pedig túlterheltek. Varga Éva hozzátette: a szakmai találkozó egyik legfontosabb célja az volt, hogy hatékonyabbá tegyék a jelzőrendszer működtetését.

 

(Fotó: Tóth Áron)

– Nekünk, családsegítőknek az a legfontosabb, hogy azok a védőnők, akik észlelnek valamit egy gyermeknél akár iskolában, akár óvodában, esetleg felmerül a bántalmazás lehetősége, akkor azt minél előbb jelezzék nekünk. Az a legfontosabb, hogy megelőzzük a veszélyeztetettséget. De ha már kialakult egy veszélyeztető tényező, akkor azt gyorsan és adekváltan kell tudnunk megoldani – ismertette a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.

Az eseményen több előadást is meghallgathattak a résztvevők. Elsőként D. Nagy Anikó klinikai szakpszichológus a prevenció fontosságáról beszélt.

 

(Fotó: Tóth Áron)

– A prevenció azért fontos, mert költséghatékony és hosszútávon is megtérül. Sokkal inkább, mint amikor már igazi beavatkozásra, gyógyításra van szükség. Mert annak az eredményessége bizonytalan lehet és előfordul, hogy kevésbé hatékony, mint a prevenció – fogalmazott a klinikai szakpszichológus. Hozzátette: a megelőzés további előnye, hogy széleskörű, az egész populációt felöleli. Ezzel szemben a beavatkozás mindig egyénre vagy kis csoportra szabott.

 

További programok »

FEL