A polgárőrség történetében elsőként a Békés megyei szövetség kapott kitüntetést

2019. július 20. 17:38 | Kovács Andrea

Az országban elsőként a Békés megyei polgárőrök munkáját ismerte el az Országos Polgárőr Szövetség. A Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát dr. Túrós András országos elnök az Újkígyóson megrendezett XIX. Békés Megyei Polgárőr Napon adta át Gyarmati Sándor megyei elnöknek.

- Egy közösség életében az egyik legfontosabb érték a biztonság. Ma azok találkoztak itt - egy kicsit önmagukat is ünnepelve - akik éjjel-nappal a lakosság szolgálatában állnak azért, hogy közösségeink minden tagja biztonságban lehessen és nyugodtan hajthassa álomra a fejét esténként - hangsúlyozta köszöntőjében Szebellédi Zoltán, Újkígyós polgármestere.

XIX. Békés megyei polgárőr nap Fotó: Ujházi György

XIX. Békés Megyei Polgárőr Nap (Fotó: Ujházi György)

 

A rendezvény egyik fővédnöke, Takács Árpád megyei kormánymegbízott kiemelte, hogy a polgárőrök egyik legfőbb erénye a lelkesedés, a felelősségvállalás, a helyzethez való alkalmazkodás és az alkotás vágya. Legfőbb jellemzőjük a cselekvőképesség, a reagálóképesség és az együttműködésre való hajlam, együttműködnek az ország egyik legjobb rendőrségével, a katasztrófavédelemmel, a rendvédelmi szervekkel és a kormányzattal - tette hozzá.

 

XIX. Békés megyei polgárőr nap Fotó: Ujházi György

XIX. Békés Megyei Polgárőr Nap (Fotó: Ujházi György)

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke köszönetét és elismerését fejezte ki a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének.

- A közterületi szolgálati órák számában csaknem a legjobbak a békési polgárőrök. Példaértékű az a hatszázezer szolgálati óra, amelyet 2018-ban teljesítettek - fogalmazott dr. Túrós András.

Az országos elnök a polgárőrség történetében először Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségét. Ezt követően átadta a kitüntető oklevelet és az ezzel járó 100 ezer forintos működési támogatást Gyarmati Sándornak, a Békés megyei polgárőrök vezetőjének adta át.

XIX. Békés megyei polgárőr nap Fotó: Ujházi György

XIX. Békés Megyei Polgárőr Nap (Fotó: Ujházi György)

 A térség országgyűlési képviselője már arról beszélt, hogy Békés megyében 2018-ban az előző évhez képest 12 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. Herczeg Tamás kiemelte, hogy a polgárőrök nemcsak az ilyen típusú biztonság megteremtéséért dolgoznak, hanem az ifjúság- és a gyermekvédelemmel, illetve a rendezvények biztosításával kapcsolatos feldataik is vannak, ott vannak a mindennapokban, ahol az állampolgároknak szükségük van rájuk.

 

További programok »

FEL