A péntek esti kamionos felvonulással indul a csabai kamionos találkozó

2024. június 11. 08:20 | Mikóczy Erika

Június 14-e és 16-a között rendezik meg az I. Országos Kamionos Találkozót és Fesztivált a békéscsabai repülőtéren. A háromnapos esemény részleteiről Hlásznyik Péterrel, majd Szarka Dániellel, az esemény szervezőivel beszélgetett a 7.Tv Aktuális című műsorában Kugyelka-Zámbori Eszter műsorvezető. ek a háromnapos eseményről.

 
Hlásznyik Péter: Pénteken este több száz kamion hajt át a városon

 

– Június 14-16-án lesz az I. Országos Kamionos Találkozó és Fesztivál Békéscsabán. Honnan jött az esemény ötlete?

– Szarka Dani barátommal egy közös ismerősnek, Sanyikának köszönhetően ismerkedtünk meg. Neki megvolt az autós sport iránti érdeklődése, hiszen tuning találkozókat szervez nagyon régóta. Elindult egy kommunikáció, aztán ebből később barátság lett és jött az ötlet, hogy mi lenne, ha szerveznénk egy kamionos találkozót. Ez Dani fejéből pattant ki. Megkeresett engem azzal, hogy ebben lehetnénk-e partnerek. Nagyon szívesen mondtam igent, hiszen van egy saját rendezvényszervező csapatunk, és különböző programokat szervezünk kicsiknek-nagyoknak.

 

– Három napig tart a rendezvény. Mennyire lesz ez csak tematikusan kamionos a találkozó? Mi lesz még mellette, milyen programokra készüljenek az érdeklődők?

Próbáltunk olyan színes programokat összerakni, hogy azok minden korosztálynak kikapcsolódást és szórakozást nyújtsanak. A legnagyobb érdeklődésre nyilván az esti nagy koncertek tarthatnak számot. Élő nagy koncertekkel lesznek, pénteken este például a TNT, szombaton a Bikini, de  színpadra lép a világhírű Dschinghis Khan, és itt lesz még a Kozmix is. Valamint a Retro Disco Machine, és jómagam DJ Hlásznyik-ként is keverőpult mögé lépek. Ami pedig a legnagyobb durranás lesz valószínűleg, az a vasárnap este 20 órakor kezdődő Tankcsapda élő nagykoncert.

 

 

– Mit kínál a rendezvény a családoknak, a gyerekkel érkezőknek?  

A gyerekek is jól érezhetik majd magukat, lesz ugrálóvár, vidámpark, lesznek ügyességi versenyek, gyermek sorjátékok. Itt lesz velünk a Ferencvárosi Torna Club kamionja, ők nagyon sok mindent hoznak, direkt a gyerekekre szabva. De ott lesz több száz kamion is azokat meg lehet nézni. Ezen kívül lesznek tuningautók az MTC Tuning Show jóvoltából, valamint itt lesz velünk Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Guinness rekorder. Az ő showműsorát vasárnap 15 órától lehet majd megtekinteni. Emellett az RC Orosháza jóvoltából modellautók bemutatója is várja az érdeklődőket. Sőt, kialakítanak egy több száz négyzetméteres gyakorló arénát, és azok a gyermekek (vagy felnőttek), akik szeretnék, kipróbálhatják majd a modelleket, akár elektromos vagy robbanómotoros verzióban. Jönnek hozzánk motorosok, lesz motoros kiállítás,és lesznek például retro kamionok is az Amigo Retró Garázsnak köszönhetően. A pénteken este kezdődő kamionos felvonulás z lesz a hivatalos indítója az egész fesztiválnak, és vasárnap estig szinte folyamatosan zajlanak a programok. Még helikopteres városnézés is lesz, amelyre szintén várjuk az érdeklődőket. Szóval nonstop lesz program, étel-ital, evés-ivás és örömködés minden mennyiségben.

 

– A fesztivál, találkozó lényege az nyilván a kamion. Mire készüljünk, ez mennyire fogja befolyásolni az életünket azon a három napon?

Próbáljuk úgy megoldani, hogy ez minél zökkenőmentesebb legyen. Természetesen a város lakosságától is egy kicsi toleranciát kérnénk erre a három napra. Egy olyan rendezvényt sikerült idehozni, ami nem sok helyen van az országban, ez nyilván azt is jelenti, hogy nagyon sok látogató érkezik hozzánk.  Plusz a kamionos regisztrációból meg tudjuk mondani, hogy Svédországból például 6 gyönyörű kamionnal érkeznek hozzánk, de a környező országból is több tucat kamionnal. Ez erősebb forgalmat jelent a környéken, valamint a kamionos felvonulás idején a városban is.

 

– Pontosan mikor lesz a kamionos felvonulás Békéscsabán?

– Június 14-én, pénteken este 7 órakor indulnak a repülőtérről a kamionok, sportcsarnoknál elfordulunk majd balra a négysávos úton. Elmegyünk a Center vonaláig, a Jókai utcáig, majd onnan a Szarvasi útra, a Szarvasi útról pedig vissza a reptérre. Kérjük, hogy arra a 2 órára, aki csak teheti, ne üljön autóba, mert ezen az úton akkor nagy forgalom lesz. Nézzék meg inkább a felvonulást akkor is, ha esetleg nem akarnak kijönni a repülőtérre, a programokra. Már most 300 fölött van a kamionos regisztrációk száma. Van olyan vállalkozás, amelyik egy kamionnal érkezik, de olyan is, amelyik akár 10-15 fővel. Az biztos, hogy rengeteg kamion lesz. Rendőri biztosítás mellett zajlik majd a felvonulás. Ilyenkor természetesen a rendőrök jelzései felülmúlják a jelzőlámpák jelzéseit (ha valaki esetleg nem emlékezne a KRESZ-tanulmányaira). Ahogy visszaérünk a repülőtérre, az odavezető bekötőúton, a Veszely Csárdától, oda már tilos lesz a megállás. Tehát táblák lesznek kitéve, hogy megállni tilos, ha mégis ott áll autó, azt elszállíttatják. A rendőrség határozott kérése volt, hogy mindnyájunk biztonsága érdekében ezt az utat zárjuk le. Több hetes egyeztetés zajlott az önkormányzat, a Közút, a Forg-Tech között arról, hogyan tudjuk majd biztosítani az emberek biztonságos közlekedését. Az M44-es út minket érintő szakaszán, tehát a benzinkúttól egészen a Veszely Csárdáig 60 km-es forgalomlassítás lesz érvényben a fesztivál mindhárom napjára. Táblák jelzik majd, hogy merre van a fesztivál, hol található a parkoló. Két nagy parkolónk van a reptérnél, a külső, füves területen tudnak majd megállni a vendégek, és lesz egy VIP parkoló, közelebb a reptér épületéhez. Amire még nagyon kell figyelni, hogy a dohányzás szigorúan tilos, csak a kijelölt dohányzóhelyeken megengedett, hiszen ez egy működő repülőtér.  A szemetelés sem megengedett, nemcsak mert nem illik, hanem azért is, mert jönnek a légi járművek nagy sebességgel, megakadhat benne a kerék, kitörhet és felborulhat a jármű.

 

Hol tudunk részletesen tájékozódni a programokról?

Van egy Facebook oldalunk, a https://www.facebook.com/orszagoskamionostalalkozo oldal. Ott fönt van az összes információ, és az elővételes jegyvásárlási lehetőség is. És arra kérünk mindenkit, aki ki szeretne jönni a fesztiválra, hogy lehetőleg elővételben vegye meg a jegyet. Egyrészt anyagilag jobban jár, másrészt nem kell sorban állnia, hanem csak felmutatja a telefonkijelzőjét, vagy a kinyomtatott QR-kódot és már be is jöhet a vendég. Kérjük, hogy akinek esetleg törött a kijelzője, inkább nyomtassa ki, hogy ebből ne legyen gond. Fel szeretném hívni a figyelmet arra is, hogy az érkezőknél fémdetektoros átvizsgálás lesz. Vágó-, szúrószerszámot természetesen szigorúan tilos behozni. Továbbá törvény tiltja, hogy üveget bevigyen bárki a fesztivál területére tilos üveget bevinni. A kiszolgálás is műanyag pohárral történik majd. Ha a gyereknek hoz be valaki üdítőitalt, ásványvizet, azt természetesen megengedjük, de üveget ott sem. Fél literes, lezárt palack ásványvíz jöhet, de ismeretlen eredetű folyadékot határozottan tilos lesz behozni a fesztiválra.

 

Szarka Dániel: Olyan kamionok jönnek, amelyekkel folyamatosan járják Európa útjait

 

– Szarka Dániellel folytatjuk. Honnan érkeznek a kamionok, és mit lehet tudni a regisztrációról?

– Van egy regisztrációs felületünk, ahová mindenhonnan vártuk a regisztrációkat. Ennek alapján látjuk, hogy érkeznek hozzánk Horvátországból, Romániából, Szerbiából és Németországból is kaptunk jelentkezést. Itt csak le kellett adni a sofőrök nevét, és hogy milyen kamionnal érkeznek, illetve a cégnevet, hogy ha tudnak minket támogatni, vagy partnerként együttműködni, akkor ezzel tudjunk tovább dolgozni. Olyan kamionok jönnek egyébként, amelyekkel folyamatosan járják Európa útjait. Akár olyan kamionok is érkeznek, amelyek fel lesznek tuningolva lámpákkal, LED-ekkel. Ezt igazából a cég, illetve a sofőr határozza meg, hogy milyen eszközöket raknak a tehergépjárművekre. A WSZL jóvoltából jön hozzánk a régi Hungarocamion, 20 éves jármű, és hat gyönyörű, új Volvo is a Volvo Hungáriától. Lényegében minden márka képviselteti magát ezen a rendezvényen.

 

– Mit lehet tudni a kamionos közösségről? Mennyire figyelik az ilyen jellegű eseményeket? Mi a tapasztalat?

– Magyarországon nem sok olyan rendezvény van, ahol ez a közösség, ez a kamionos csoport meg tudna jelenni. Tudunk a hajdúszoboszlóiról, és itt lesz most nekünk a békéscsabai. Úgy gondolom, hogy ez a fesztivál a hangulatával, a gyermekprogramokkal, repülős programokkal, koncertekkel olyan élményt tud biztosítani nekik és az összes vendégnek, amire később is jó lesz visszagondolni.

 

– Besenyei Péter is itt lesz, tőle mire számíthat majd a közönség?

– Besenyei Péter műrepülő világbajnok egy 20-25 perces légishow-t mutat be nekünk. Utána leszáll közénk, interjúzunk vele és fotózkodni is lehet majd. A biztonsági személyzettel meg is lehet majd nézni, hogyan néz ki egy műrepülő. A világbajnok örömmel érkezik hozzánk, és reméljük, a látogatók is örömmel fogadják majd.

A fesztivál programjai ide kattintva tekinthetők meg.

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL