A Parlament elé kerül az illegális migránsok őrizetbe vételéről szóló javaslat

2017. február 14. 22:10 | behir.hu

A kormány kedden benyújtja a parlamentnek az illegális bevándorlók őrizetbe vételéről szóló törvénycsomagot - közölte Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

Az egyik legfontosabb változás az lesz, hogy a bevándorlóknak egészen addig az országhatáron lévő tranzitzónában kell várakozniuk, amíg menekültügyi kérelmüket jogerősen elbírálják. A zónát ez idő alatt csak Szerbia felé hagyhatják el. Emellett a jövőben nemcsak a határtól számított 8 kilométeres sávon belülről, hanem az egész országból visszaszállítják majd a tranzitzónába az illegális bevándorlókat, kivéve a kísérő nélküli 14 év alattiakat - ismertette a politikus.
Azt is közölte, hogy új szabályként előírnák: szabálysértési eljárás indítható azzal szemben, aki a neki kijelölt területet elhagyja vagy oda nem érkezik meg, megsértve ezzel a tartózkodási rendet. Ennek büntetése szabálysértési elzárás is lehet.
A négy törvény módosítását tartalmazó belügyminisztériumi jogszabálycsomag a jogi határzár megerősítését jelenti - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az új szabályok miatt a kormány támadásokra számít Brüsszel és a bevándorláspárti szervezetek részéről egyaránt.

További programok »

FEL