Migráció- Egyre többen érkeznek Románia felől

2017. május 22. 15:31 | Knyihár Mihály

 

Nem enyhül a nyomás a Magyar Román határon. Csak az elmúlt másfél hétben 68 migránst kaptak el a rendőrök. Sokan nem csak a zöldhatáron, hanem kamionokban, vonatokon elbújva próbálnak meg átjutni Magyarországra. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közmédiában azt mondta, ha kell, a román határon is megépítik a kerítést.

Lökösházán, amikor egy tehervonat befut az állomásra, a rendőrök nem csak a szerelvényt, hanem a teljes szállítmányt átvizsgálják. Emellett a személyvonatokat is ellenőrzik és elkérik az utasok okmányait. A fokozott ellenőrzésre az indoklás szerint azért van szükség, mert mióta a szerb határon kettős kerítés védi az országot, Románia felől egyre többen próbálnak meg illegálisan bejutni Magyarországra.

Múlt héten 42 külföldit fogtak el a rendőrök Battonya mellett, akik a zöldhatáron át léptek Magyarország területére. Egyikük sem tudta papírokkal igazolni személyazonosságát, és nem nyújtottak be menekült kérelmet sem, így visszaküldték őket Romániába. A Békés Megyei Rendőr- Főkapitányság sajtóreferense azt mondta, az elmúlt másfél hétben 68 illegális határátlépőt fogtak el Békés megyében. Tűri Zsanett hozzátette, mindannyian illegálisan a zöldhatáron keresztül Romániából érkeztek Magyarországra. A migránsok jellemzően iráni, iraki, Szír és pakisztáni állampolgároknak vallották magukat. Mindannyiukat, még az nap, de legkésőbb másnap visszakerültek a Román hatóságokhoz.

Lökösházán főleg az idősebbek félnek attól, hogy egyre több az illegális bevándorló a környéken.

Bakondi György a napokban, a közmédiában adott interjújában kijelentette, hogy jogi határzár csak akkor lesz a magyar-román határszakaszon, ha az indokolttá válik.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Itthon

Gazsó Ferenc előtt tisztelegtek Békésszentandráson

Emléktáblát avattak a Hunyadi János katolikus iskola falán szombaton, majd a szociológusról, egyetemi tanárról elnevezett társadalomtudományi társaság kihelyezett ülésén kihirdették a Dél-Tiszántúlon élő - vagy onnan elszármazott - fiatal társadalomkutatók számára kiírt pályázat eredményét.
18:33
FEL