A nyári táborok széles palettájából válogathatnak idén a gyerekek

2020. május 31. 09:12 | Gyemendi Réka

Rendkívül színes programkínálatból válogathatnak idén a táborozni vágyók Békéscsabán. A kormány döntése alapján június 16-ától már szervezhetők napközis és ottalvós táborok. Mindez óriási segítség lehet a szülőknek, hiszen sokan már kivették idei szabadságaikat.

A Lencsési Közösségi Házban annak 1991-es alapítása óta minden évben szerveznek nyári táborokat, elsősorban lakótelepen élő gyermekek számára. Az elmúlt évekhez képest a járványhelyzet miatt idén annyi különbséggel, hogy később, július 6-ától indulnak a táborok, de tovább is tartanak, augusztus 28-ig, heti váltásban. Horgásztáborral kezdenek, majd a városismereti, természetjáró tábor következik, aztán a Fotó suli, július utolsó hetétől augusztus harmadik hetéig a kézműves foglalkozások következnek. Az utolsó héten a Boszorkánykonyha elnevezésű program részeként az érdeklődők a gyümölcsök mindennapi étkezésben való felhasználását ismerhetik meg.

– Az augusztus 20-i egy tört hét, az azt megelőző három napon Régiből új néven indul tábor az újrahasznosítás témájában. A táborok, kettő kivételével egységáron 13 500 forintba kerülnek. Ez tartalmazza a foglalkozás árát, a foglalkozásvezetők bérét és napi egyszeri étkezést is. A Régiből új tábor 3 napos, így 8 ezer forint, a Boszorkánykonyha tábor pedig 15 ezer forint, hiszen itt magasabb az anyagköltség. Személyesen, a Lencsési Közösségi Házban lehet jelentkezni – mondta el Takács Péter, a Lencsési Közösségi Ház vezetője.

Hozzetette: a táborok tematikusan ráépülnek a közösségi ház évente megrendezett, ismétlődő tevékenységeire, ilyen például a Márvány fotóműhely tevékenysége vagy a családi játszóház. Illetve a közösségi háznak van természetjáró köre, ifjúsági horgászklubja is. Takács Péter kiemelte, hogy a horgásztábor ugyan betelt, de a többire szeretettel várnak mindenkit.

 

A varázslóktól a nagy fogásig

A Csabagyöngye Kulturális Központ mindig színes programokkal várja a látogatókat. Az idei nyárra összesen negyven tábort szerveznek július 6 és augusztus 28-a között. A jelentkezési lapokat a Csabagyöngye honlapján lehet kitölteni, azonban vannak táborok, amelyeknél már be is telt a jelentkezés.

– A táborok középpontjában jellemzően a kreativitás és a mozgás kerül előtérbe. A szabadtéren megrendezett táborok közül kiemelném a Horgásztábort, ami első alkalommal lesz nálunk. A tematikus táborok közül sokakat érdekelhet a Bűvész tábor, illetve a Varázstábor is, utóbbi alkalmával Harry Potter világába kalauzoljuk majd el a gyerekeket – fogalmazott Forczek Győző. A Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese hozzátette, hogy mivel a járványhelyet miatt a rendezvények nagy része elmaradt, így több idejük volt a táborokra, azok tematikájára koncentrálni. Kiemelte azt is, hogy, mindig megfelelő higiéniai előírásoknak kell eleget tenniük minden táborral kapcsolatban, erer pedig most fokozottan odafigyelnek.

 

 

Nem lesz hiány sporttáborból

Nem csak kulturális, kézműves táborok várják idén a gyermekeket, hanem különböző sporttáborok is.

A BRSE negyedik alkalommal szervezi meg nyári táborát június 29-e és július 3-a között, amelyre évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés. A BRSE utánpótlás vezetőedzője elmondta: töretlen fejlődésen ment végig a tábor, volt olyan évük, amikor 150 gyermek vett részt táborukban, melyeket eddig a Sportcsarnokban rendeztek, most viszont a Röplabda Akadémia létesítményében.

– Némi szakmát is belecsempészünk a táborokba, de igyekszünk úgy megszervezni, hogy az egész éves röplabdás hajtás után ne elsősorban a szakmaiság legyen a középpontban. Lesznek edzések, de picit mások lesznek, mint amit a gyerekek az év közben megszoktak. Náluk hagyomány, hogy kézműves foglalkozásokkal is készülünk a gyerekeknek. Az előző években volt zászlókészítés, rajzfal, vagy éppen szellemi vetélkedők. Komplex tábori programmal készülünk – fogalmazott Nagy Attila.

A Torna Club Békéscsaba sem hagyja program nélkül a tornászokat, hiszen idén a megszokottnál több turnusban szerveznek tábort pont azért, hogy a gyerekek és szüleik választhassanak. Fóri Márta, az egyesület elnöke kiemelte: óvodás kortól iskolás korig különböző korcsoportokban várják majd a mozogni vágyó gyerekeket június 22-e és augusztus 14-e között.

 

További programok »

FEL