Nagykaput is faragtak a héten a népművészeti táborban

2021. július 23. 15:32 | Csiffáry Zsuzsanna

Pénteken nyílt meg az a kiállítás, amely a Békés Megyei Népművészeti Egyesület kézműves táborában, több művészeti ágban készült alkotásokat öleli fel. Az esemény a tábor harmadik hetének lezárása is volt egyben, új szakágként pedig a bútorfestők képviseltették magukat.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület táborának harmadik hete a heti kézműves munkákat bemutató kiállítással zárult. A közönség egyöntetű jó hangulatát a kiszűrődő mondat derítette nagyobb mosolyra: "A tábor harmadik hete lezárult, jöhet a negyedik!" Ament Éva bútorfestő és szakoktató elmondta, hogy Magyarország legrégebbi katolikus templomának festett mennyezetét dolgozzák fel az elmúlt napokban.

– Jelenleg a Szent Simonyi templom 1650-ben készült mennyezetének növényi ornamentikáján dolgozzuk. A látható kazetták a lökösházi katolikus templom karzatára és a karzat aljára kerülnek – fogalmazott Ament Éva. 

A szakoktató szerint a bútorfestő táborban többnyire szakmailag is rutinos, képzett résztvevők dolgoztak, összesen tizenheten. Kiemelte, hogy ehhez a kurzushoz szükséges is volt a hozzáértés, mert nehéz mintavilágot dolgoztak fel.

A nemzetközi tábor fafaragói összeállították az egyesület hátsó nagykapuját. Nagy József fafaragó hangsúlyozta, hogy a harmadik héten magát a kaput, illeve az emlékoszlopokat készítették el. Széll János népi iparművész, szakmai vezető már arról beszélt, hogy az ország minden pontjáról, illetve Vajdaságból, Székelyföldről is érkeztek fafaragók.

– A csoport tagjai három részre lettek osztva. Egy brigád készítette az emlékoszlopot, amely egyesületi tagjaink emlékére készül. A másik csoport egy kopjafát készít egy nagyon kedves fafaragó barátunk emlékére – mondta el a népi iparművész. 

A csoport Tóth Sándor fafaragó emléke előtt tiszteleg a kopjafával, amelynek bordázata, fafaragása és mintaösszeállítása az alkotóra jellemző.

 

Galéria

További programok »

FEL