A NAV április 1-től minden számlát látni fog

2021. március 18. 12:28 | behir

Azokat is, amelyeket magánszemélyek számára állítottak ki.

 

– Március 31-én véget ér a zökkenőmentes átállásra biztosított három hónapos szankciómentes időszak. A vállalkozások mintegy 98 százaléka már átállt az új rendszerre, amellyel a lakossági számlák adatai is továbbíthatók – olvasható Izer Norbert, a pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára közleményében. Mint írta, az adóhivatal ingyenes számlázóprogramjával a gazdálkodók könnyen és automatikusan teljesíthetik az online számlaadat-szolgáltatást.

A NAV adatai szerint március elején 871 ezer magyarországi vállalkozásból mindössze 20 ezer cég küldte a régi, már csak két hétig üzemelő rendszeren keresztül a számlaadatokat. A napokban őket is értesítik a szankciómentes időszak végéről.

– 2020 júniusa óta elérhető a NAV Online Számlázó nevű mobilapplikációja, ami ingyenesen letölthet. A programot eddig már több mint 34 ezren töltötték le – emelte ki az államtitkár. Hozzátette, hogy a régi, 2.0-s XSD-séma a szankciómentes időszak alatt még használható, azonban április 1-től már csak a 3.0-s verzió érhető el.

Izer Norbert hangsúlyozta, az átállás adatvédelmi szempontból is fontos, az új verzió biztosítja a lakossági adatok anonimitását.

– A lakossági adatok az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek, de a magánszemély vevő személyes adataira nincs szükség, azokat az adóhivatal sem látja – közölte az államtitkár.

 

Forrás: MTI

További programok »

FEL