A nap sztorija – Sziget Fesztivál

2018. április 19. 19:17 | Diós Zsolt

A mai nap sztoriját a Sziget Fesztivál szállította: a szervezők ugyanis ma, beharangozó sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy idei rendezvény költségvetése várhatóan 8,6 milliárd forint lesz. Az első "szigetelők" egy része ma már boldog nagyszülőként tekint vissza az 1993-as esztendőre. A 25 éves fesztivál megérdemli, hogy egy kicsit visszatekintsünk az időben.

 

Történt, hogy 1993-ban Müller Péter Sziámi, a magyar underground ikonikus alakja és Gerendai Károly kultúraszervező, azóta üzletember kitalálta, hogy az akkor még igen erős hazai alternatív zenei életnek szüksége van egy fesztiválra, ahol összegyűlhetnek a zenekarok, a rajongók. „Kell egy hét együttlét” szlogennel hirdették meg a Diákfesztivált, melyre az első évben 43 ezer ember látogatott ki. Viszonyításképpen: tavaly egyetlen nap alatt többen voltak, összességében a fesztiválozók száma elérte a 450 ezret.

Az első, 1993-as plakát

 

Az esemény helyszínéül az Óbudai-szigetet szemlélték ki, mely azóta is otthont ad a rendezvénynek. A sziget nem volt ismeretlen a zene iránt rajongók számára, ugyanis 1980-ban itt rendezték meg a híres-hírhedt Fekete Bárányok koncertet, a hatalom által éppen megtűrt P-Mobil, Beatrice és a Hobo Blues Band fellépésével.

A kezdetekkor a szervezők elsősorban a magyar fiataloknak igyekeztek igényes programokat kínálni, pénztárcabarát árakkal. Az első lét évben a napijegy 300, a hetijegy 1800 forintba került. Az első áremelés 1995-ben következett be és ez azóta minden évben megismétlődik.

1994-ben a woodstocki fesztivál 25 éves jubileuma alkalmából Eurowoodstock címmel megrendezett Diákszigeten az eredeti fesztivál több fellépője is koncertet adott. A fesztivál 1996-tól 2001-ig Pepsi Sziget néven, 2002 óta Sziget Fesztivál néven működik.

Bár az árak emelkedtek, a színvonal is így az akkori fiatalság már nem vágyakozott a nyár folyamán sehova máshova, mint az Óbudai-szigetre.

Az első komoly változást a 2000-es évek eleje hozta a rendezvény életében. Korábban szinte csak alternatív és rock zenekarok voltak a fellépők, de akkor ez megváltozott és a Sziget kinyitotta kapuit mindenki előtt és összműfajúvá vált. Ez a korszakváltás már az ősszigetesek egy jelentősebb táborát távol tartotta a rendezvénytől. A szervezők azonban nem búslakodtak, hiszen jöttek helyettük újak, fiatalabb és jobb anyagi helyzettel rendelkező látogatók. Ekkoriban jelentek meg nagyobb számban külföldi vendégek a fesztiválon.

A tendencia sajnos vagy hála Istennek – ezt mindenki döntse el maga – a mai napig folytatódik. A Sziget, ahogy a körülötte zajló világ 25 év alatt teljes egészében átalakult. Ma már elsősorban a külföldi vendégek idecsábítása az első számú szempont, amit az árak is jól tükröznek. Tavaly a hetijegy ára majdnem 90 ezer, a napi jegy pedig 22.500 forint volt. Egy sört pedig már 700 forintból meg lehetett úszni.

A rendezvény viszont egyre elismertebb nemcsak Európában, hanem az egész világon. 2011-ben Európa huszonöt legnagyobb fesztiválja közül a Sziget lett az első a Yourope (európai fesztiválszövetség) által szervezett szavazáson a „nagyfesztiválok" versenyében.

Egyébként a mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy idén a korábbinál több nemzetközi sztár ad koncertet a Szigeten, miután a fesztivál költségvetése mintegy 12 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, és várhatóan 8,6 milliárd forint körül alakul majd.

Az idei húzónevek között van az első magyarországi koncertjére készülő amerikai dalszerző-énekesnő Lana Del Rey, a szintén amerikai rapper Kendrick Lamar, de fellép mások mellett a Gorillaz, a Mumford and Sons, a Dua Lipa, Kygo és az Arctic Monkeys is.

Mivel a hangzatos ígéretek és a nagy szavak itt sem maradhattak el ezért életre hívták a Love Revolution elnevezésű kampányt, amely a programkínálatra is hatással van. A kezdeményezés főbb céljai közé tartozik az erőszak- és félelemnélküliség, az élhető Föld, az alapvető emberi jogok érvényesülése, az előítéletek, a kirekesztés megszüntetése.

Csudijó lesz.

Sziget Fesztivál 2018. augusztus 8-15., Budapest Óbudai-sziget

További programok »

FEL