A nap sztorija – Ön biztonságos környéken lakik? Nézze meg rendőrségi térképen!

2019. június 6. 13:17 | Diós Zsolt

Mindenki tudni szeretné azt, hogy családjával biztonságos környéken él-e, illetve azt, hogy településének mely pontjain történik a legtöbb bűneset vagy melyik útszakasz a leginkább balesetveszélyes. A rendőrség megújított bűnügyi és baleseti interaktív térképtára alapján ezt mostantól játszi könnyedséggel megtehetjük. A behir.hu napi rovata Békéscsabán szemlélteti a hiánypótló adatbázist, de természetesen valamennyi Békés megyei település elérhető a térképtár portálon.

 

 

Bűnügyi és baleseti interaktív térkép

Május végén közölte az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy megújult a bűnügyi és baleseti interaktív térképtár. A rendőrségi térképek a terkep.police.hu oldaláról érhetők el, júliusig tesztüzemben. A rendőrségi térképtárban mi, a látogatók választhatjuk ki, hogy milyen típusú bűncselekményeket vagy baleseteket rajzoljon ki a térkép, majd a részletes adatokért ráközelíthetünk az ország számukra érdekes útszakaszára, településére vagy településrészére, csaknem utcaszintű pontossággal.

 

Magyarország bűnügyi fertőzöttsége - Békés valóban békés (forrás: terkep.police.hu)

 

Az adatok 30 napos késleltetéssel jelennek meg és a tesztüzem idejében 30 vagy 60 napos időszakra vizsgálhatók. A bűnügyi információkat alapértelmezetten egy ponttérképen mutatják meg, de értelmezésüket, elemzésüket halmazokba rendezetten vagy a roppant érdekes hőtérkép nézetben is megjeleníthetjük.

 

 

Aktuális és kiemelt térképek

A tesztüzem lezárása után a rendőrség olyan egyedi térképeket tesz majd közzé, amelyek információtartalma a most megújult bűnügyi és baleseti interaktív felületekről nem érhető el. A közérdeklődésre számot tartó és egyben a testület működése szempontjából kiemelt térképek külön menüpontban kapnak helyet. Emellett a rendőrség eseti jelleggel készít majd aktuális térképeket, amelyek a bűnügyi és rendészeti helyzetképet ábrázolják, akár a változás dinamikáját szemléltető időbeli lejátszás funkcióval.

 

Békéscsaba összes bűncselekménye hőtérképen (forrás: terkep.police.hu)

 

A térképtárban szereplő összes adat forrásmegjelöléssel szabadon átvehető, vagyis akár magunk is elemezhetjük és nyilvánosságra hozhatjuk az adatokat. Azt azonban minden kutakodó kedvű adatvadásznak tudnia kell, hogy a térképtárban szereplő információkat a rendőrségi adatbázis szolgáltatja tájékoztató jelleggel, ebből adódóan azok nem mutatnak közvetlen egyezést az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika és a Központi Statisztikai Hivatal adataival.

 

 

Egy konkrét kutakodás Békéscsabán

Menjünk fel a terkep.police.hu oldalra és a speciális térképek közül válasszuk ki a bűnügyi térképek menüpontot. A megjelenő adatsorban állítsuk be, hogy mit szeretnénk látni. Célszerű első lépésként a megjelenítési típusok közül a hőtérképet választani, majd átállítani a halmazokba rendezést. A rétegek közül pedig az összes bűncselekmény-kategóriát beállítani. Ezután jöhet a legizgalmasabb rész, a zoom-olás. Akár saját utcánkat is végigböngészhetjük, azt azonban fontos tudni, hogy a pontszerű megjelenítés esetén a valós helyszínekhez mérten 25 méteres pozíciótorzítást alkalmaz a térkép.

 

Békéscsaba összes balesete hőtérképen (forrás: terkep.police.hu)

 

Ha ezzel megvagyunk, akkor szűkítsük a keresést a kategóriák segítségével, így ugyanis a közterületen elkövetett bűncselekményektől a gépkocsi lopásokon át a tulajdon elleni szabálysértésekig összesen 10 kategória közül választhatunk.

Zoom-olás után a térképről leolvashatjuk, hogy Békéscsabán, az április 6. és május 6. közötti időszakban 55 bűncselekményt követtek el, melyek közül a legtöbb a belvárosban vagy annak peremén található lakótelepen történt.

Ugyanezzel a metódussal a főoldalról válasszuk ki a baleseti térképek menüpontot. Ebben az esetben is célszerű elsőként az összes balesetet és a hőtérképet kiválasztani, majd szűkíteni a keresést és beállítani a jármű-kategóriát és a balesettípust, majd ráközelíteni a kirajzolódó gócpontokra.

Kutakodásra fel! Vesszünk el a részletekben!

További programok »

FEL