A nap sztorija – Halász Judit 76 éves

A behir.hu időutazó rovatának mai főszereplője olyan mintha mindannyiunk ismerőse, barátja, anyukája lenne, gyermekkorunktól folyamatosan velünk van. 1986 óta pedig Magyarország valamennyi állampolgára évente legalább egyszer találkozik vele. A születésnapján. A Boldog születésnapot című dal, énekelve, lemezjátszóról, kazettáról, mp3 lejátszóról vagy a Youtube megosztóról. immár 32 éve csendül fel a magyar háztartásokban. Volt egy pillanat, amikor az Alma zenekar majdnem letaszította a trónról, de nem sikerült. A dal és Halász Judit örökre beírta magát a hazai zenetörténelembe. Több mint fél évszázada van színpadon énekesnőként és színésznőként egyaránt. Ismerjük meg a pályafutását!

 

Fiúk között

Egykor válogatott sportoló volt (forrás: lovaskalendarium.com)

Halász Judit napra pontosan 76 esztendeje, 1942. október 7-én született Budapesten.

Elmondása szerint egy olyan házban nőtt fel, ahol rajta kívül csak fiúk laktak, így kizárólag fiús játékokat játszottak, melyeket nagyon szeretett. A verekedésekből is kivette a részét, de hamar rájött, hogy a fiúk erősebbek nála, ráadásul visszaütni sem restek…

Bevallása szerint már gyermekkorától színésznek készült, imádta a színházat és a mozit. Az általános iskolában már kiválóan elszórakoztatta társait és tanárait, de a „hivatalos utón is elindult, szavalóversenyeken is szerepelt.
1960-ban érettségizett a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban.

Az iskola mellett sokáig versenyszerűen sportolt, s a lovaglást választotta. A versenysportban végre bebizonyíthatta, hogy képes véghezvinni azt, amit elhatározott. Országos felnőtt korosztályos bajnokságon 17 évesen harmadik lett és az ifjúsági válogatottba is bekerült.

 

A főiskola

Érettségi után rögtön jelentkezett is a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahova elsőre felvették, ami mint korábbi sztorijainkból is kiderült: nem mindennapi teljesítmény. AZ 1964-ben végzett osztályban Mellette olyan színésznők végeztek, mint: Béres Ilona, Dobos Ildikó, Szegedi Erika és Torday Teri.

Még a főiskola hallgatója volt, amikor Keleti Márton Esős vasárnapjának egyik cserfes kamaszlányát alakíthatta.
A diplomaátvétel után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, ugyanis az akkori szabályok szerint két évre vidékre kellett szerződni a kezdő színészeknek. Itt azonban csak fél évet töltött, mert az uralkodó osztály kedvenc rendezője, Várkonyi Zoltán – aki már a főiskolai évek alatt felfigyelt rá – vendégnek hívta a budapesti Vígszínházba. A következő évadtól szerződést kapott, és azóta is a patinás társulat tagja, mely Magyarország legnagyobb prózai színháza.

 

Színpadon és filmvásznon

A Filmvilág címlapján (forrás: szinmuveszetunkklubja.hu)

A bő fél évszázad alatt tehetségét drámákban és komédiákban is bizonyította. Olyan színháztörténeti nagyságok voltak a partnerei, mint Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Páger Antal és Bulla Elma. Töretlen pályáján játszott például Arthur Miller, Tennessee Williams, Anton Csehov, Moliére, G. B. Shaw, Carlo Goldoni, Krúdy Gyula, Örkény István, Szakonyi Károly, Woody Allen vagy Neil Simon darabjaiban.

Közel negyven filmben szerepelt, dolgozott együtt az Oscar-díjas Szabó Istvánnal a Szerelmesfilm és Álmodozások kora című moziban, Keleti Mártonnal, Máriássy Félixszel, Várkonyi Zoltánnal, Székely Istvánnal, Rózsa Jánossal és Jancsó Miklóssal is. A mozi mellett számtalan tévéjátékban is láthattuk Halász Juditot.
2017-ben ő volt a díszvendége a Pécsi Országos Színházi Találkozónak, ahol egy Radnóti Miklós verseiből összeállított önálló esttel is fellépett.

 

 

 

 

 

A műfajteremtő
.
Színészi pályafutásával párhuzamosan új műfajt teremtett előadóművészként. Magyar költők verseit énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében – méghozzá gyerekeknek. Zenekarával elsősorban a magyar szépirodalom legkiválóbbjai, úgymint Csoóri Sándor, Csukás István, Devecseri Gábor, Janikovszky Éva, Szép Ernő, Tamkó Sirató Károly, Weöres Sándor, Zelk Zoltán verseit dolgozták fel. A magyar könnyűzene legnagyobbjai például Bódi László, Bródy János, Móricz Mihály, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Szűcs Antal Gábor, Tolcsvay László készítették neki a dalokat.

A dal, amit mindenki kívülről ismer:

 

Lemezeiből, egyedülálló módon közel kétmillió kelt el. Ezért a Hungaroton – számos aranylemez után – Gyémántlemezt adományozott.

2001-ben hazánkban új műfajnak számító lemezt jelentetett meg. Klasszikus zenét próbált megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel, elsőként Mozart Varázsfuvoláját, folytatásként Kodály Háry Jánosát. A sorozat címe Mesés zenék, zenés mesék

Magyarországon elsőként a gyerekek megválasztották a lengyel gyerekek által alapított Mosoly-Rend Lovagjának, melyet elsők között II. János Pál pápa és Peter Ustinov is megkapott.

Dalaiból sok ezer koncertet adott Magyarországon. A Vígszínházban már hagyomány, hogy minden karácsony előtt három vasárnapon énekel – nem annyira csak gyerekeknek, mint inkább családoknak.

Generációk nevelkedtek fel lemezeinek hallgatása közben, gyerekek körében népszerűsége máig töretlen.

 

Elismerések

Munkásságát a Magyar Állam Kossuth-díjjal, Jászai Mari-díjjal, Érdemes Művész kitüntetéssel, a Magyar Köztársaság Tiszti keresztjével jutalmazta.

“A fiatalság nem életkor kérdése” (forrás: szinhaz.org)

 

A szakma Páger-díjjal, Bilicsi-díjjal, két alkalommal Ajtay-díjjal, valamint Erzsébet-díjjal tüntette ki.
Két civil alapítvány is megtisztelte elismerésével, a kecskeméti Európa Jövője Egyesület, Európa Gyermekeinek Jövőjéért díjban, és a móri Aphelandra alapítvány Aphelandra díjban részesítették.

A közönség szavazatai alapján 2003-ban tagjává vált a Halhatatlanok Társulatának.

Ugyanebben az évben Halász Juditot és Presser Gábort nevezte ki az UNICEF Magyar Bizottság jószolgálati nagykövetté és azzal a feladattal bízta meg őket, hogy képviseljék a gyermekek ügyét, legyenek az UNICEF és a világ gyermekeinek szószólói Magyarországon.

 

Unokáival (forrás: nlcafe.hu)

Magánélet

Halász Judit azok közé az ismert emberek közé tartozik, aki nem igényli a bulvárlapok, bulvártévék, bulvárrádiók, bulvárportálok figyelmét, ezért magánéletét nem szaftos hírekben, hanem családjával éli.
Férje Rózsa János filmrendező, gyermekük Tamás 1971-ben született és messze került szülei foglalkozásától. Kutatóvegyész lett, aki édesanyját már három fiúunokával ajándékozta meg.
Balesete és betegsége idején az egész ország aggódva figyelte a művésznőt, aki mindkettőből felépült.

Kedves Halász Judit! Kívánjuk, hogy legyen még sok ilyen szép napod!

Megosztás: