A nap sztorija – Ez történt 1969. március 27-én, Békés megyében

2019. március 27. 12:08 | Diós Zsolt

A behir.hu időutazó rovatában ma újra visszarepülünk ötven évet és megnézzük, hogy miről írt az 1969. március 27-én megjelenő Békés Megyei Népújság! Kukkantsunk bele ma is az elvtársak és az elvtársnők, illetve a kor örömét, bánatát megélő emberek világába. Ma a szódavíz ellátásról és a keletnémet kóláról szóló beszámoló, egy félreértésre okot adó apróhirdetésről szóló jegyzet, továbbá néhány rövidhír kerül reflektorfénybe. Mai lapszemlénket is kiegészítjük egy aznapi fotóval és természetesen a 2019-es kommentárok sem maradhatnak el. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

 

Jön a Quic-Cola

Patron nincs, de szódavíz van elég

"A szódavíz széndioxiddal dúsított ivóvíz. Előállítása egyszerű, ha minden alapanyag rendelkezésre áll. És ha nem…?

Közvéleményünket hónapok óta foglalkoztatja a szénsavhiányból eredő szódavíz-hiány. A répcelaki szénsavgyár robbanása egy csapásra megkérdőjelezte a zavartalan szikvíz, illetve autoszifonpatron-ellátást. A patron el is tűnt az üzletekből, de mi a helyzet a szódavízzel? - tettük fel a kérdést Lipták Györgynek, a Szikvíz és Szeszipari Vállalat igazgatójának.

Ízléstelen címke, természetesen nem a csabai nyomdából (forrás: ddrmuseum.de)

Az nyilvánvaló, hogy a patronhiány megnövelte az üveges szódavíz keresletét Március első felében a vállalat (melynek ellátási körzetébe tartozik Békéscsaba, Gyula, Szarvas, Orosháza és Gyoma) naponta átlagosan 7323 liter szikvizet állított elő, csaknem ugyanannyit, mint a múlt év azonos időszakában. Ha kell, többet is tudnak gyártani, hiszen - az igazgató szerint - a vállalat nagy szénsavtartalékkal rendelkezik. A megnövekedett keresletet elsősorban az üdítőitaloknak, a tavalyihoz képest megháromszorozódott termelése vezette le. (Jelenleg csaknem 2000 liter naponta.) Az új termékből, a félliteres palackokban forgalomba hozott szénsavas ásványvízből naponta 500 litert gyártanak, és küldenek az üzletekbe.

Eltekintve tehát attól, hogy a szifontulajdonosok nem tudják használni saját „szódagyárukat”, a szikvízellátás megyénk városaiban többé-kevésbé zavartalan. A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium információja szerint a patronellátásban - import révén - csak áprilistól várható javulás. Az igények teljes kielégítése az év második felében, a répcelaki gyár üzembe állítása után várható.

A szódavízellátás gondja segített felszínre hozni néhány új dolgot is. Mindenekelőtt növekedett a zárt palackos, higiénikusabb ásványvízfogyasztás. Örvendetesen szaporodott az üdítőitalok kedvelőinek száma. Ez a tény inspirálta a vállalatot arra. hogy az országban alighanem elsőként Quic-Cola néven új üdítőitalt hozzon piacra. Az NDK-ból kapott koncentrátumot is hígítják, dúsítják szénsavval és palackozzák. A Kner Nyomdában már tervezik a színes üvegcímkéket.

A Quic-Cola coffein tartalmú, serkentő hatású ital, színre és ízre egyaránt megtévesztésig hasonlít a Coca-Colá-hoz. Az új üdítőital a tervek szerint májusban már kapható lesz az üzletekben."

 

Mai kommentár: A legsúlyosabb munkahelyi tragédiák között tartják számon az 1969. január 2-án, a répcelaki szénsavgyár területén történt tartályrobbanást. A kilenc emberáldozattal járó tragédia gazdasági hatásait - mint látjuk - még március végén is érzékelték a szódát fogyasztó emberek. Akkoriban a lakosság még nem ásványvizet ivott műanyag palackból, így nem is keletkezett annyi hulladék, mint manapság. A szódakultuszt kiválóan ábrázolja az 1982-es 78-as körzet című vígjátéksorozat, illetve a filmből nyert ihletett a Nagy Feróval fémjelzett Bikini zenekar 1983-as Ki csinál szódát? című opusza. Az amerikai kólaital a szocializmusban évtizedekig az imperializmus rettegett, ám vágyott szimbólumának számított, amely ellen a baráti országok saját kóláikkal vették fel a harcot. Ezek közé tartozott a keletnémet Quic-Cola, melynek vélhetően nem csak a neve volt szörnyű.

 

 

Ápoló – éjszakára

"A betegségtől én is úgy idegenkedem, mint az ördög a tömjénfüsttől, de most elfogadnék valami enyhe lefolyású, fájdalommentes nyavalyácskát. Segítségével ugyanis végére járhatnék egy apróhirdetésnek, ami az újság egyik számában látott napvilágot: „Férfibeteg ápolását éjjelre vállalom, vidékre állandóan. „Gondos" jeligére a békéscsabai hirdetőbe."

 

Apróhirdetések az 1969. március 27-ei Békés Megyei Népújságból

 

Az apróhirdetések szerint sok mindent vállalnak megyeszerte manapság a titkárnői állástól a tehergépkocsi-féder „ívelésén" keresztül egészen a zsiradék szappanra cseréléséig. Ez a bizonyos betegápolás azonban mindegyiken túltesz érdekességben. Miért pont férfiről kíván gondoskodni a hirdető és főleg miért kizárólag éjjel? Továbbá: Miért kell ahhoz vidékinek - azaz nem csabainak - lennie az embernek, hogy állandó gondozóra tegyen szert? És ezzel még korántsem soroltam föl mindazon kérdéseket, melyek felötlöttek bennem az apróhirdetés olvastán. Szeretném tudni például, hogy férfi vagy nő a hirdető, s ha - netán - a szebbik nemhez tartozik, akkor hány éves. Na és az is érdekelne, hogy mennyire lehet beteg az a beteg, akinek az ápolását az éji órákban eszközölné. Elég-e, ha valaki lelkibeteg, vagy a járó és mozgásképtelenség is megköveteltetik? Esetleg éppen ez a kizáró ok?

Kész krimi. Sőt, rosszabb, mert ennek a befejezését sohasem fogom megismerni. Pillanatnyilag ugyanis maximálisan egy kis fogfájást tudnék produkálni, ráadásul feleségem is otthon tartózkodik...

B. D.

 

Mai kommentár: Egészen jó és vicces jegyzet született a B. D. monogram mögé bújt Békés Dezső tollából. Amióta létezik nyomtatott sajtó, azóta sok esetben tényleg félreértésre adott és adnak okot a feladott apróhirdetések. Jelen esetben egy vélhetően betegápolást másodállásban vállaló kartársnő hirdetéséről van szó, melyet a szerencsétlen és félreérthető szövegkörnyezet miatt az újságíró burkolt szexuális szolgáltatásnak értelmez.

 

 

Rövid hírek

"- A SZÁMÍTÓGÉP EZT IS TUDJA. Londonban George Borry professzor előadást tartott az automatizálás jövőjéről és az előadást követő - vitában beismerte, hogy egy számítógép két másodperc alatt éppen olyan sok hibát tud elkövetni, mint 50 éjjel-nappal dolgozó alkalmazott 200 éven át!

- KÖNYVBARÄTOK ÖSSZEJÖVETELE. A békéscsabai Fegyveres Erők Klubjában szombaton délután 3 órakor az Ifjú Könyv barátok Köre összejövetelt tart.

- Olvasóink Figyelmébe: A Tanácsköztársaság Békés megyében című beszámolónk következő folytatása március 28-án, pénteken jelenik meg.

- CAMPING-KIÁLLÍTÁS. A Trial Sport, Játék és Hangszerkereskedelmi Vállalat 29-én délelőtt Budapesten a Nemzetközi Vásár 32. számú pavilonban mutatja be Európa-színvonalú campingáruit

- ÜLÉST TART Gyulaváriban a Hazafias Népfront járási elnöksége ma délelőtt 9 órakor. Megvitatják a népfront Gyulavári bizottsága eddigi tevékenységét.

Általános iskolások (forrás: FORTEPAN)

- A MEGYE LAKOSSÁGÁNAK 36 százaléka részesül közműves vízellátásban. 1968-ban városokban a hálózat 15,5 kilométerrel, községekben 67 kilométerrel gyarapodott.

- KIELÉGÍTŐ a javító-szolgáltató ellátás a gyulai járás községeiben. A felmerülő igényeket Sarkadon 111, Eleken 55, Újkígyóson 26 magánkisiparos elégíti ki.

- PAPRIKATERMESZTÉS. Ma délután 7 órakor a megyei művelődési ház mezőgazdasági szakkör klubjában Zatykó Lajos, a Kertészeti Kutatóintézet munkatársa a paprika termesztéséről tart előadást.

- AZ ORSZÁGBAN 3500 népfrontbizottság működik. A népfrontpolitika következetes végrehajtása kedvezően hatott a mozgalomra. Jelenleg 130 ezer aktív tagja van a Hazafias Népfrontnak.

- RÁDIÓRIPORTER VEZETI a vetélkedőt. Április 4-én tartják Békéscsabán a történelmi vetélkedő döntőjét a KISZ megyei Bizottsága és a Hazafias Népfront szervezésében. A vetélkedőt Vajek Róbert, a Magyar Rádió munkatársa vezeti.

- AZ ELMÚLT ÉVBEN megfelelő intézkedések születtek megyénkben a VIII. osztályt végző tanulók pályaválasztásának segítésére. Ebben az évben 8237 nyolcadik osztályt végzett tanuló sorsáról kell gondoskodni.

- MÚZEUM ÉPÜL SARKADON. A község rendezési terve szerint a mozi és a könyvtár épületét lebontják, s az ötödik 5 éves tervben új művelődési ház, könyvtár és múzeum építését tervezik.

- FORDÍTOTT VILÁG. Los Angelesben szállót rendeztek be a versenylovaknak. A galoppversenyek előtt a vendégek itt kényelmesen kipihenhetik magukat. A hajtők viszont, akiknek a versenyló-tulajdonosok nem hajlandók luxusszállást fizetni, a lovak szállodája mellett meghúzódó egykori istállóépületben alszanak.

- SZÁZNEGYVENHÁROM bolti működési engedélyt adtak ki az elmúlt évben megyénkben a kereskedelmi szervek. A megyei kereskedelmi bizottság, 36 állami, 55 magánkereskedői, a járási, városi kereskedelmi bizottságok pedig 43 tsz-elárusító bolt nyitását engedélyezték.

- GÁZKÉSZÜLÉK-KIÁLLÍTÁS nyílt szerdán, a Zománcipar Művek salgótarjáni művelődési otthonában. A kiállításon az ország gázüzemi készülékeket gyártó vállalatai bemutatták legújabb termékeiket. Nagy érdeklődést váltottak ki a kertes családi házak fűtésére és melegvíz-ellátására gyártott kazánok.

- PARADICSOMOT TERMESZTENEK a Déli-sarkon. A Mimij antarktiszi kutatóállomáson a szovjet tudósok paradicsomot, uborkát és más zöldségfélét termesztenek kis, fűtött üvegházakban. A földet Grúziából hozták ládákban.

- RÉGÉSZEK MEGÁLLAPÍTOTTÁK, hogy már az ókori Egyiptomban, ötezer évvel ezelőtt, 30 féle kenyeret ismertek. Ez azonban csak a gazdagok tápláléka volt. A legtöbb kenyeret a XVII. és XIX. század fordulóján ették az emberek. Nyugat- és Közép-Európában a fogyasztás akkor kb. 300 kilogramm volt fejenként. Csak később kezdte a burgonya kiszorítani a kenyeret.

- SZERENCSÉTLENÜL JÁRTAK az egri Dózsa vízilabdázói. Az edzőtáborozásra igyekvő egri vízilabdázók gépkocsija összeütközött egy szabálytalanul közlekedő Wartburg gépkocsival, öten megsebesültek. A balesetet okozó Farkas István ellen eljárás indult.

- 358 EZER FORINTOT utalt ki az elmúlt évben a gyulai járásban a Csoportos Élet- és Balesetbiztosító a CSÉB-tagok számán szülési, házassági, rendkívüli segélyek, üdültetések, társas kirándulások címén.

- VÉRADÓNAPOT TARTANAK. A Vöröskereszt járási szervezete március 29-én, szombaton Pusztaföldváron rendez térítés nélküli véradónapot.

- A BÉKÉSCSABAI NYUGDÍJAS PEDAGÓGUSOK klubjában, a kötöttárugyárban, a megyei tanács klubjában és a Szarvasi Állami Gazdaság kultúrtermében mutatja be ma a „Mese elalvás előtt” című angol-amerikai irodalmi műsorát Márai Enikő és Fodor Tamás."

 

Mai kommentár: A rövid hírek ezen a napon is sokat elárulnak a korról, a korszellemről, az 50 évvel ezelőtti emberekről. Mai távlatból nézve érdekes, hogy 1968-ban Békés megye lakosságának még csak 36 százaléka részesült közműves vízellátásban. Megdöbbentő, hogy az országban 3500 népfrontbizottság működött, melynek 130 ezer aktív tagja volt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan kevesebb, mint 38 tag jutott egy-egy szervezetre. A számok alapján legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük reprezentatív formációnak a Hazafias Népfrontot. A mínuszos hírekben a Békés megyei emberek okulása érdekében újra megjelent egy kis hidegháború. Az egyik hírből megtudhatták, hogy milyen ostobák az amerikaiak, hiszen a lovaknak építenek luxusszállót, ellenben a szovjet tudóselvtársak annyira okosak, hogy ők már paradicsomot termesztenek a Déli-sarkon.

 

 

Egy fotó

Mai fotónk az 1969. március 27-ei Békés Megyei Népújság 3. oldalán jelent meg a Tavaszi „riadó” Kunágotán című anyag egyik illusztrációjaként. Az írás beszámoló a kunágotai Bercsényi Tsz tagjainak tavaszi munkakezdéséről. A felvétel képaláírást is kapott: Hét perc alatt 15 mázsa műtrágyát töltenek a repülőgép gyomrába. Ezt ugyancsak hét perc alatt szórja ki a repülő az őszi vetésekre. Naponta 30-35 alkalommal emelkedik magasba a gépmadár.

(A fényképek illusztrációk, nem biztos, hogy 1969-ben készültek, nem biztos, hogy Békés megyében, de jellemzőek a korra.)

További programok »

Itthon

FEL