A nap sztorija – Dave Gahan, a Depeche Mode ikonja

2019. május 9. 13:26 | Diós Zsolt

Ha van Magyarországon olyan zenekar, amelynek kitartó, állandó, masszív, sőt egyre bővülő rajongótábora van, akkor az a Depeche Mode. Százmillió eladott lemezzel a könnyűzene történetének egyik legjobb zenekara. Ennek ellenére vagy pont ezért szívinfarktus, öngyilkossági kísérlet, heroin túladagolás és húgyhólyagrák kísérték életét. A frontember, Dave Gahan életét éppen az általa elért sikerek törtek meg. Mindezektől függetlenül azok közé tartozik, akik ha már nem haltak bele a rock and roll életformába, akkor megpróbálnak tisztességgel megöregedni és nem akarnak 20-30 évet letagadni valós korukból. A behir.hu időutazó rovatában a ma 57. születésnapját ünneplő Daven Gahan életútját mutatjuk be. Vigyázat, elfogult mondatok következnek!

 

 

Kezdetek

A kis Dave (forrás: neszeszer.blog.hu)

Dave Gahan David Callcott néven napra pontosan 57 esztendővel ezelőtt, 1962. május 9-én látta meg a napvilágot Eppingben, Angliában.

Tipikus angol munkáscsaládba született, apja, Len Callcott buszsofőr, anyja, Sylvia, londoni buszokon dolgozott jegyszedőként. Apja elhagyta a családot, amikor fia hat hónapos volt. Két évvel később szülei elváltak. Anyja Dave-vel, valamint nővérével, Sue-val az essexi Basildonba költözött. Később édesanyja feleségül ment második férjéhez, Jack Gahanhez, aki adminisztrátorként dolgozott a Shellnél. A Gahan család tovább bővült Dave két öccsével, Peterrel és Phillel. Dave és Sue Jacket édesapjuknak hitték. Később a fiú nevelőapja iránt érzett tiszteletből vette fel a Gahan nevet.

A nevelőapa 1972-ben meghalt és feltűnt az édesapja. A 10 éves Dave-re az események rossz hatással voltak, gondjai lettek, előbb az iskolában, később pedig a rendőrséggel is. Gyerekkori bűnei közé tartozik az autólopás, a vandalizmus és a graffitizés is. 14 éves kora előtt többször letartóztatták, háromszor állt a fiatalkorúak bírósága előtt, közel járt ahhoz, hogy javítóintézetbe kerüljön.

Miután abbahagyta az iskolát, álláskeresésbe kezdett. Alig fél év alatt több mint húsz állása volt, takarított, építkezéseken dolgozott, irodai munkát vállalt. Az álláskeresés sikertelensége miatt végül a továbbtanulás mellett döntött, a Southend Art College-ba járt, tervezőnek és kirakatrendezőnek tanult. Az iskolát végül nem fejezte be ugyanis kezdődő zenei pályafutása egyre több időt igényelt ezért nem tudott bejárni a kurzusokra, végül kirúgták. Ettől függetlenül sikerült elhelyezkednie a szakmában, egy Oxford Streeten lévő áruházban gyakornokként tevékenykedett még egy ideig.

 

 

Depeche Mode, első felvonás

A klasszikus felállás (forrás: depechemode.blog.hu)

1980 márciusában Vince Clarke, Martin Gore és Andrew Fletcher megalapította a Composition of Sound együttest. Clarke volt az énekes, gitáros, Gore volt a billentyűs és Fletcher basszusgitározott. Clarke és Fletcher is hamarosan szintetizátorra váltott. Ugyanebben az évben Gahan csatlakozott az együtteshez, közvetlenül azután hogy Clarke hallotta őt David Bowie Heroes című számában. Az együttest hamarosan átnevezték Depeche Mode-ra. A nevet Hősünk javasolta, miután egy divatmagazinban meglátta a „Depeche” szót.

Kezdeti sikereik után addigi fő szerzőjük, Vince Clark elhagyta társait és megalakította előbb a Yazoo, majd az Erasure duót. Ám ez sem törte meg felfelé ívelő pályájukat. Clark helyére 1982-ben Alan Wilder jött, így lett teljes a Depeche Mode klasszikus felállása.

Andy Fletcher, Martin Gore, Dave Gahan és Alan Wilder nevéhez olyan Top 10-es sikerek fűződtek, mint a New Life, az Everything Counts, vagy a People Are People, amelyek az akkori tinik körében igazi himnusznak számítottak. 1988-ban 101 állomásos világkörüli turnéra indultak, ennek anyagát 101 című dupla koncert CD-jükön meg is örökítették.
Az elképesztő sikerek nem tettek jót sem a zenekarnak, sem Davenek. A heroin rabjává vált.

Az 1993-as Songs of Faith and Devotion nagylemez turnéja mélypontra juttatta az együttest. Fletcher idegösszeomlása miatt idő előtt elhagyta a turnét. Gahan drogproblémákkal küzdött 1995-ben: drogmámorban felvágta az ereit, 1996-ban pedig túladagolta magát és szinte a halálból hozták vissza az orvosok. Úgy tűnt, vége Dave-nak és a Depeche Mode-nak is.

 

 

Depeche Mode, második felvonás

A csapat életében négy év szünet következett, ez idő alatt Dave többszöri nekifutás után leszokott a drogokról. Alan Wilder 1995-ben elhagyta az együttest, azóta háromtagú a Depeche Mode.

A csapat jövőjéért kétkedőket is meggyőzte az 1997-es Ultra című album, mely talán a zenekar legütősebb lemeze lett. Az azóta eltelt 22 esztendő bizonyítja, hogy az együttesnek helye van a zenei életben. Legutóbbi albumuk 2017-ben jelent meg Spirit címmel.

A legnépszerűbb dal már túl a 150 milliómodik megtekintésen:

 

 

 

Szólókarrier

Gahan 1997-ben részt vett a Roxy Music album megalkotásában az A Song For Europe című dallal. 2003-ban kiadta az első szóló albumát, a Paper Monsterts-t, mely közepes sikert aratott.

Egy évvel később Dave a svéd J. Lindeberg divatkereskedő szóvivőjeként, illetve az ő 2006. évi S/S férfidivat modelljeként tűnt fel.
2007-ben jelent meg Hourglass című albuma, mely sokkal elektronikusabb lett, de nem aratott átütő sikert.

 

 

A Depeche Mode Magyarországon

Jennifer, Dave és Stella-Rose (forrás: blikk.hu)

Az együttes már 1985-ben járt Magyarországon, az akkor még vasfüggöny mögött lévő blokk első Depeche Mode-koncertje a budapesti Volán-pályán volt. 1988-ban dupla koncertet adtak a Budapest Sportcsarnokban. Az 1993-as MTK-stadionbeli fellépést kihasználva Göd közelében forgatták a Condemnation kislemez videóklipjét.

2001-ben tértek vissza hazánkba, majd Gahan szóló projektjét láthattuk 2003-ban. 2006-ban a Depeche Mode kétszer is fellépett a fővárosban.

Az együttes legnagyobb hazai koncertje 36 ezer néző előtt 2009 nyarán volt a Puskás Ferenc Stadionban, míg 2010 januárjában ismét az Arénában adtak koncertet 12500 rajongónak.

Ezt követően 2013 május 21-én léptek fel a Puskás Ferenc Stadionban a The Delta Machine Tour keretében.

Pár évre rá a Global Spirit Tourral rendhagyó módon háromszor is meglátogatták az országot: először 2017 május 22-én a Groupama Aránéban, majd 2018 február 2-án a Papp László Budapest Sportarénában, végül pedig karrierjük első nem budapesti magyar koncertjüket a VOLT fesztiválon, tavaly június 26-án adták.

 

 

Magánélet

Dave első feleségét, tinédzserkori szerelmét, Joanne Fox-ot 1985-ben vette el. Egy fiúk született, akit nevelőapja után Jack-nak kereszteltek. Gahan azonban elindult a lejtőn, amihez Joanne nem volt hajlandó asszisztálni, ezért 1991-ben elváltak.

1992-ben vette el Teresa Conroy-t, a zenekar sajtósát, aki nem hogy visszafogta volna, hanem társa volt a kicsapongások során. 1996-ban váltak el.

A már tiszta Dave 1999-en nősült meg harmadjára, Jennifer Sklias-Gahannal kiváló a kapcsolatuk. New Yorban élnek lányukkal, Stella Rose-zal, valamint felesége előző házasságából született fiával, Jimmyvel.

2009. május 12-én, Athénban a Tour of the Universe turnén, Dave rosszul lett az öltözőjében. Kórházba vitték, ahol megállapították, hogy gyomorfertőzése van. A tesztek során tumort találtak a húgyhólyagjában. Megoperálták és sikeresen eltávolították a daganatot. Felgyógyult.
Ma már a zenén kívül csak a családjának él.

Mivel őszinte ember, ezért egy tavalyi interjúban így nyilatkozott: „Már 15 éve nem használtam semmilyen drogot. Egyáltalán. Nem járok bárokba, vagy klubokba, mert attól tartok, hogy a bennem élő vadállat még mindig nem halt meg teljesen…”

Viszont azt is elmondta, hogy: „Az életben semmi sem megjósolható. Minden pillanatot élvezni kell. Ma már igazán hálás vagyok azért, mert gazdag az életem. Gazdag, mert velem van a feleségem, három gyermekem és még mindig elfogadnak.”

Ezért is szeretjük.

Isten éltessen Dave!

További programok »

Kultúra

Farsangi népszokásokról tartottak előadást

A Lencsési Közösségi Házban hagyomány, hogy a nagyobb ünnepkörökhöz kapcsolódóan egy-egy rendezvénysorozatot szerveznek, melyek nem csak a közösségi ház állandó látogatóinak szólnak, hanem minden érdeklődőnek. Ezúttal a nyugdíjas klub vendége Ando György volt, aki a farsangi néphagyományokat vette sorra.
2020. február 24. 16:38
FEL