A nagy szeletelt sonka teszt

2018. március 25. 17:45 | behir.hu

Hamarosan Húsvét és ilyenkor nagyon sokan készítünk tormás sonkatekercset. Ehhez jó minőségű sonkaszeletekre van szükség, ennek apropóján teszteljük most a szeletelt sonkákat - számol be a maradokapenzemnel.blog.hu.

16 terméket kóstoltunk vakon és bizony találtunk olyan sonkát, amit a csomagolásán feltüntetett prémium sonka helyett hívhatunk inkább olcsó gépsonkának.

A szeletelt sonkák általában gyors pácoltak, főttek vagy sültek és sonkadarabokból formázzák őket. Jelen tesztünkben nem vizsgáljuk a gépsonkákat, vagy hasonló minőségű temékeket.

A szeletelt főtt, sült sonkák a Magyar Élelmiszerkönyvben "Hőkezelt sonkák" címszó alatt találhatóak. 

A termékfajtára jellemző módon darabolt, bőrős vagy bőr nélküli, csont és porc nélküli sertéscomb vagy lapocka; vagy marhacomb vagy lapocka; vagy nagyvad hasonló testtájaiból előállított pácolt és a) főtt; b) füstölt, főtt; c) füstölt, sült; d) füstölt, főtt, sült húskészítmények.

Nátrium-klorid tartalom legfeljebb 3,5% (m/m) (58%-os víztartalomra vonatkoztatva). A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenésű.

Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Nem lehet véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített. A csomagolt termék nem lehet zsírkiválásos. 

Állomány: jól átfőtt vagy átsült, nem rágós, jól szeletelhető. A termék nem engedhet nyomás nélkül levet. 

Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, sült, főtt vagy főtt-füstölt illat és íz. A testtájra utalni kell. 

Az előkészítés módjára a „darabolt” vagy „kötözött” szavak használatával utalni kell. A pácolás módjára utalni kell.

A vaktesztünkön most 6-an vettünk részt és az illatot, állagot és ízt pontoztuk. Csak sertéssonkákat teszteltünk, maradiak vagyunk de mi nem értjük a csirkemell -sonka és pulyka sonka termék elnevezéseket. Nekünk a sonka az a disznósonka (vagy marha).

Illat, íz és állag, amit kerestünk

A pácolt és főtt és/vagy füstölt sonkákra jellemző illata lesz a pácban lévő fűszerektől. A füst emellé még kellemes társillat. Tehát fűszeres és/vagy kellemes füstölt illatot várunk egy sonkától.

A fűszerezés és füstölés természetesen meghatározza az ízt is, nem kell erős íznek lennie, de ne az ízfokozó hatása domináljon.

A vizes állag egyértelműen a gyenge minőség jele, ahogy a csomagolás alján összegyűlt páclé is, amit kiengedett magából a szeletelt sonka. Ez sérti az Élelmiszerkönyvben szabályzását is. Inkább szárazabb, nem rágós (hisz ez főtt sonka), természetes főtt sonka állagot várunk, nem pedig valami rágós vagy épp széteső szeleteket.

Adalékok jelzése

A cikk végi táblázatban az egyes szeletelt sonkáknál azokat az adalékokat nevesítjük, amelyek bio élelmiszerekben nem engedélyezettek. Példa kedvéért a nátrium citrátot (E331), amit minden élő sejt tartalmaz, nem jelöljük. Tehát, ha bio élelmiszerekben engedélyezett az alapanyag, a Maradok a pénzemnél blog tesztjeiben nem jelezzük.

A glutén és laktózmentességet minden terméknél beírtuk a táblázatban.

 

Szeletelt sonka tesztünk eredménye

14. helyezett: Kaiser gourmet sonka. Pontszám: 3,7/10. Egységár: 2.490 Ft/Kg 

Vizenyős, nyershús ízű termék. Egyik kóstolónk sem tudott pozitívan nyilatkozni róla és ez látszik a pontozásban is. Ez a legolcsóbb szeletelt sonka a mezőnyben. 70% hústartalom.

 

13. helyezett: Spar Regnum Extra sonka. Pontszám: 5/10. Egységár: 2.990 Ft/Kg 

Inkább gépsonka, és ízben és  illatban is jellegtelen. 85% hústartalom.

 

12. helyezett: Spar Regnum prágai sonka. Pontszám: 5,1/10. Egységár: 2.990 Ft/Kg 

Egyik pontozónk virsliillatot érzett, a másik nem tudott mit írni, a másik 4 kóstoló az ízét és illatát hiányolta. 85% hústartalom.

 

11. helyezett: Pápai Esterházy sonka. Pontszám: 5,3/10. Egységár: 4.433 Ft/Kg 

Semmi füst illat és íz, az egyetlen nem formázott sonka a mezőnyben, tehát egy darabból szeletelték. A zsírréteg nekünk túl vastag volt ( a szelet fele): Sós ízű, de nem tudtuk megfogalmazni ezen felül a fűszerezését. 94% hústartalom.

 

10. helyezett: Wiesbauer bécsi sült sonka. Pontszám: 6,2/10. Egységár: 5.363 Ft/Kg 

Az állaga megfelelő, nem vizes, nem esik szét. Az illata és íze olyan átlagos, kevés fűszerrel és sóval főtt sonkáé. Nincs megadva a hústartalom.

 

9. helyezett: AUCHAN Jambon de Paris. Pontszám: 6,8/10. Egységár: 3.883 Ft/Kg 

Francia sonka, az egyetlen a mezőnyben, amiben nincs bio gazdálkodásban tiltott adalék. Illata semleges, állaga elfogadható, íze természetes, natúr. 92% hústartalom.

 

8. helyezett: Herz Gála sonka. Pontszám: 7,1/10. Egységár: 4.878 Ft/Kg 

Igaz nátrium-glutamáttal, de jó íze van. Állaga száraz, szendvicsbe megfelelő. 85% hústartalom.

 

7. helyezett: ALDI Ponnath csemege sonka. Pontszám: 7,3/10. Egységár: 3.190 Ft/Kg 

Semleges illatú, enyhe fűszerezésű (bors, lestyán), jó állagú szeletelt sonka. Több ízben kapható. 95% hústartalom. Szendvicsbe tökéletes.

 

6. helyezett: LIDL Dulano sertéssonka. Pontszám: 7,3/10. Egységár: 3.245 Ft/Kg 

Kellemes, gyenge fűszerezésű sonka. Vékony szeletek, kiadós a 200g. 97% hústartalom a legmagasabb a mezőnyben.

 

5. helyezett: Herz Pannon sonka, gourmet. Pontszám: 7,4/1. Egységár: 4.990 Ft/Kg 

Gyenge füstillat, enyhe íz. Több pontozónknak is ízlett. 94% hústartalom.

 

5. helyezett: PENNY Karát pecsenye sonka. Pontszám: 7,4/10. Egységár: 2.990 Ft/Kg 

Megosztó volt. A hölgyeknek annyira nem ízlett, viszont a férfi kóstolók szerették. Csülökből sütve készült. Az íze tényleg pecsenyés, a sült oldalasra emlékeztet, sült hagymás. 96% hústartalom.

 

4. helyezett: TESCO finest Sült prágai sonka. Pontszám: 7,6/10. Egységár: 2.990 Ft/Kg 

Sült, pecsenye illat, hagymás-fűszeres íz. A csehek jó sonkát küldtek Magyarországra. 96% hústartalom.

3. helyezett: ALDI Landhof sült sonka. Pontszám: 7,6/10. Egységár: 4.660 Ft/Kg 

Hagymás illat, eltalált fűszerezés, kiváló szendvicsekbe. 90% hústartalom.

 

2. helyezett: Tesco finest Főtt sonka. Pontszám: 7,8/10. Egységár: 3.990 Ft/Kg 

Kellemes fűszerezésű, finom, már házi főtt sonkára hasonlító íz. Nem enged nedvességet magából. A 3-5 mm vastag zsírréteg kicsit fűszeresebb, mint a sonka rész, kellemes íz-kettősség. Szendvicsbe és katonázgatni ajánlott. 95% hústartalom.

 

2. helyezett: LIDL Dulano sertéssonka paprikás. Pontszám: 7,8/10. Egységár: 3.190 Ft/Kg 

Több ízű kéreggel (paprikás, zöldfűszeres, hagymás) kapható. Mi a kéreg nélküli részt kóstoltuk. Száraz, nem enged levet a csomagolásban. Kicsit masszívabb állagú, nem esik szét, általában 2 darabból van formázva. Illata gyenge, íze jó főtt sonkás, de nem túl fűszeres. Szendvicsbe és katonázgatni ajánlott. 96% hústartalom.

 

1. helyezett: ALDI Ponnath Prémium sertés combsonka. Pontszám: 8,3/10. Egységár: 3.245 Ft/Kg 

Nagyon vékony szeletek. Gyenge, de érezhető füstillat. Mi zellerre tippelünk fűszerként, alig érezhető, mégis kellemes fűszerezésű. Tömöttebb, szárazabb állag. Kiváló szendvicshez, vagy Húsvétra tormás, sonkatekercshez. 95% hústartalom.

  

A Nagy szeletelt sonka tesztünk összefoglaló táblázata 

aldi_szeletelt_sonka-1.png

 

További programok »

FEL