A mi ötvenhatunk: Várjuk a történeteiket arról, hogy önök vagy szüleik, nagyszüleik mit éltek át 1956-ban

2016. július 30. 04:05 | Mikóczy Erika

 A csabaiak füléhez a hazai rádióadásokból érkeztek a főváros forrongásának első hírei, de ezekből a híradásokból éppen azok a tények és mozzanatok, állásfoglalások és cselekmények hiányoztak, amelyek a személyes tapasztalatot nélkülözők tájékozódását és reális véleményalkotását leginkább elősegíthették volna. Október 23-a legfontosabb eseményeiről mindkét országos hatósugarú hazai rádióadó hallgatott – ekképpen emlékezett vissza a hatvan évvel ezelőtti eseményekre Lőcsei Pál a „Békéscsaba tizenkét napja a forradalomban” című írásában.

Idézzük fel mi is együtt 1956 békéscsabai, Békés megyei eseményeit!

Gyermekeink, akik már a rendszerváltozás után látták meg a napvilágot, nem vagy alig találnak személyes vonatkozást a magyar történelem egyik fordulópontjához, 1956. október 23-ához. Az eseményeket átélt családtagok egyre nehezebben emlékeznek vissza a fájó múltra, vagy már nincsenek közöttünk, így örökre a hallgatás homályába veszhetnek kincset érő történeteik.

Ne hagyjuk eltűnni múltunk értékes darabjait. Ha ön vagy családja olyan emléket, tárgyat őriz, amit szívesen megosztana az itt lakókkal, küldje el szerkesztőségünkbe. Aprócska életmozzanatink teljesebb képet, nagyobb rálátást adnak az akkor zajlott eseményekről. Felgöngyölíthetik azt a történelmi fonalat, melyet nem is olyan régen még egészen másképp tanultunk az iskolapadban.

Arra kérjük Önöket, ha átélték 1956-ot, írják meg nekünk. Kérdezzék meg szüleiket, nagyszüleiket, hogyan él emlékezetükben ez az időszak, és tudassák velünk.

Írásaikat, fotóikat az info@bmc.media.hu címen várjuk. Levelet küldhetnek a következő címre: Békéscsabai Médiacentrum, 5600 Békéscsaba, Szabadság tér 20-22.

További információval a 66/740-700-as telefonszámon tudunk szolgálni.

Köszönjük, hogy segítenek!

FEL