A mézet tilos cukrozni, mégis megteszik

2016. július 31. 10:15 | Fekete Kata

Erdős Norbert Európai Parlamenti képvislő a közelmúltban elmondta: az Európai Bizottság központi laboratóriuma vizsgálata szerint az Európai Unió külső határállomásain begyűjtött mézminták egy harmada nyilvánvalóan hamis vagy nagy valószínűség szerint hamisított importmézet tartalmazott.

Most elárulja a pontos helyzetet a vizsgálatok tükrében.

- Az Európai Bizottság május 11-én tájékoztatta a Mézcsomagolók és Mézkereskedők Európai Szövetségét az eddigi vizsgálati eredményekről – mondta Erdős Norbert. – Összesen 2237 mintát gyűjtöttek össze az EU összes tagállamából, továbbá Norvégiából és Svájcból, valamint az EU külső határállomásairól. Az előzetes eredmények értelmében ebből 6% a tiltott cukrozás, míg 7% a botanikai jellemzők - egyszerűen az európainak jelölt méz nem származhatott Európából, hanem Délkelet-Ázsiából és Dél-Amerikából érkezett - alapján nem felelt meg. Ezen felül további 13%-nyi méz a gyanú szerint nem felelt meg, ennek a döntő része, 11% tiltott cukrozással gyanítható. Leszűrhetjük tehát, hogy az összes minta 6+11, tehát 17%-ával minden bizonnyal hamisítás miatti gond van.

Erdős Norbert hozzátette: amennyiben az EU külső határállomásain begyűjtött mintákat vesszük szemügyre, a minták 2 %-a biztosan hamisított áruból származik, míg további 29 %-a a gyanú szerint hamisított. Tehát az importmézek 31 %-ával komoly baj van, amely, mint már említettem, a bejövő importmennyiség durván egy harmada. Összesen 1200 gyanús mintát küldtek további vizsgálatokra, amelyeket a Bizottság központi laboratóriumában vetnek górcső alá. Eddig nem nagyon alkalmazott, kifejezetten speciális vizsgálatokkal - mint a nagyteljesítményű folyadékkromatográfiás módszer, amely az EU-ban betiltott növényvédőszereket mutatja ki, így ez a kínai hamisított méz kiszűrésére hatékony módszer lehet vagy a cukorszirup tiltott hozzáadását bizonyító mágneses magrezonancia - igyekeznek megbizonyosodni a gyanús mézek valós összetételéről. Az ügyben illetékes egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztos, Vytenis Andriukaitis eredetileg már a nyára vágleges eredményeket ígért, de az ellenőrzött adatok publikálása a bonyolult vizsgálatok időigényes volta miatt sajnos szeptemberre csúszik.

FEL