A mélyben is boldognak lenni

Likó Marci, azon kevés sztárok egyike, akinek lehet az életéről beszélni.

Likó Marcell, a Vad Fruttik énekesével és Géczi János, József Attila-díjas író, költő beszélgetésével indult a 87. ünnepi könyvét. Géczi János legújabb könyve, a Bunkerrajzó Marci élettörténet rekonstrukciójából elevenedik meg.

Likó Marcell több dalt előadott a szűk körben rendezett könyvbemutatón a Békés Megyei Könyvtárban. Az esemény egyben a 87. ünnepi könyvhét nyitánya is volt. A szerzőpáros Géczi János és Likó Marcell egy egyetemi előadás alkalmával találkoztak, ahol az énekes segítséget kért az irodalmártól az egyik dalszövegéhez. Innen indult barátságuk, melynek végterméke a Bunkerrajzoló c. könyv lett.

– Igazából, amikor felvetődött az a gondolat, hogy dolgozzunk együtt a könyvön, akkor én kézzel-lábbal tiltakoztam ellene, hogy valahogy nem érzem magam igazán érdekesnek. Egy önéletrajzi írás harminc páréves fiú mit életem én meg, de azt mondta János, hogy ha én nem is érzem magam igazán érdekesenek, ő engem érdekesnek talál. Nyilvánvalóan a generációmnak szól, mert hogy ezek igazából lehet, hogy az én történeteim, de hogy inkább a mi generációnkat mutatja be valamilyen szinten. – mesélte el Likó Marcell. Az énekest a könyv megszületése sokban segítette szorongásainak legyőzésében. Úgy fogalmazott: jó, hogyha az ember legyőzi magát. Az 50 órányi felvett hanganyagból létrejött kötetben az énekes a legelső gyermekkori énétől kezdve meséli el az életét egészen a Vad Fruttik korszakig.

Géczi János kifejtette, hogy a tucatnyi fejezet mindegyike másféle írói technikával, másfajta portrérajzolással próbálja ezt a személyiséget megmutatni. A boldogat, a szerencsétlent, az iskolást, a pokol mélyére zúdultat, a sikereset és ez formailag és tartalmilag is meglehetősen sokféle.

A kötetet az év könyvének választották tavaly. Szeptember-október környékén készül belőle egy musical a Pannon Várszínház által, melyben a tervek szerint mind a ketten szerepet vállalnak.

A könyv fülszövege: József Attila-díjas író, a máig legendás Vadnarancsok szerzője most a Vad Fruttik énekesének élettörténetét rakja újra, építi fel – darabokból, emléktöredékekből, szorongások és tripek elképesztően izgalmas sorozatából. A Bunkerrajzoló nem Likó Marcell életrajza. Inkább egy fiatalf iú története, aki elmerül a reménytelenségben. A kábítószerek és a céltalanság örvénye mélyre sodorja, ám sorsa az, hogy megkapaszkodjon mégis, és lépjen mindig feljebb. A Bunkerrajzoló azt mutatja meg, tűélesen, hogy Marci a Géczi Jánossal folytatott beszélgetésekben hogyan éli meg, milyennek látja a múltját. Élet a halál előtt. Hol komikus, hol nagyon is drámai hangon – de elejétől a végéig az őszinte feltárulkozás átütő erejével. 

Az Ünnepi Könyvhét programjai: ITT

Megosztás:

Címke: , ,