A megye három településén leshetjük meg a csillagokat szakértők segítségével

2022. augusztus 5. 14:16 | Varga Diána

Pénteken kezdődik az Egy Hét a Csillagok Alatt programsorozat, amelynek részeként augusztus 5. és 14. között országszerte több mint 80 helyszínen zajlanak majd távcsöves bemutatók. Békéscsabán, Mezőberényben és Nagyszénáson is várják majd az érdeklődőket.

A szervezők tájékoztatása szerint az Egy Hét a Csillagok Alatt kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét. Minderre lehetőség lesz a következő napokban, ugyanis augusztus 12-én tetőzik a Perseida meteorraj, de megfigyelhető majd egyebek mellett a Jupiter, a Szaturnusz, számos csillaghalmaz, nem is beszélve égi kísérőnkről, a Holdról.

Az ország számos pontján lesznek programok, melyekről részletesebben az alábbi, interaktív térképen lehet tájékozódni, emellett a szervezők a közösségi médiában is közzé teszik az aktuális rendezvényekről szóló információkat.

 

A Békés megyei programkínálat Mezőberényben kezdődik, augusztus 6.-án, szombaton 20:30-tól a sportpályán mutatják be a Holdat és a bolygókat, illetve az érdeklődők a csillagászattal ismerkedhetnek meg behatóbban. A program ingyenes és előzetes bejelentkezésre sincs szükség. 

Békéscsabán a Békés Megyei Könyvtárban szerveznek programot augusztus 9.-én, kedden, 18 és 22 óra között, ahol ki lehet próbálni a naptávcsövezést, Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem kutató csillagásza az elmúlt 10 év legizgalmasabb csillagászati és űrkutatási sztorijairól beszél majd, de lesz kvízjáték és távcsöves, illetve lézeres csillagképtúra is. A program ingyenes, de érvényes olvasójegyhez vagy ingyenes könyvtári regisztrációs jegyhez, illetve előzetes regisztrációhoz kötött, az űrlap ide kattintva érhető el. 

A Mira Csillagászati Szakkör és a Kiss György Csillagda augusztus 12.-ére, péntekre szervez programot Nagyszénáson, a Gádorosi út 24. szám udvarára. Az előző évekhez hasonlóan a szervezők a távcsövek bemutatásával kezdenek 20 órakor, majd csillagképtúra, távcsöves bemutató és meteorszámlálás következik virradatig. Az érdeklődők vihetnek matracokat, plédeket (sátrakat, melyeket érdemes 20 órára már fel is állítani), enni-, innivalót egész éjszakára. A program ingyenes, előzetes bejelentkezés nem szükséges.

A Gerlai Wenckheim Társaság a gerlai Wenckheim-kastély parkjába várja az érdeklődőket augusztus 13.-án, szombaton, 15 órától. A program részeként Csabai László csillagász ismerteti a távcsöves csillagmegfigyelés lépéseit, lehetőség lesz entomológus szakember vezetésével az éjjeli lepkék megfigyelésére, de interaktív éjszakai tájékozódási és túlélési feladatokra is lehet számítani a a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj szakembereivel. Ha mindez nem lenne elég, Szabóky Csaba tart majd előadást a gombákról, éjszakai gyalogtúra indul Póstelekre és szalonnasütés is lesz, mely mellé a vállalkozó kedvűek sátrat verhetnek és a parkban tölthetik az éjszakát. Az éjszakai programokon való részvétel 18 év alatt csak szülői felügyelettel lehetséges. A program ingyenes, de a részvételi szándékot előre kell jelezni a 06-20/807-0054-as számon vagy a jakzsu2@gmail.com e-mail címen.

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL