A megelőzés kulcskérdés a daganatos megbetegedéseknél

2016. február 4. 16:33 | Varga Diána

Ma van a rákellenes világnap. A szakemberek szerint a szűrővizsgálatokkal és a korai felismeréssel csökkenthető a halálos végkimenetel kockázata.

A Nemzetközi Rákellenes Unió 16 évvel ezelőtt tartotta az első rákellenes világkongresszust Párizsban. A résztvevők ezen a napon, vagyis február 4-én írták alá azt a dokumentumot, amely a halálos kór világméretű összefogásának elveit foglalja magában. Éppen ezért lett ez a nap a rákellenesség világnapja.

Ma Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel, a leggyakoribb a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos elváltozásaival, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrákkal diagnosztizálják a legtöbb beteget. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy különösen fontos a megelőzés. A szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika sokat segíthet a felismerésben, de az is, ha a betegek a tünetek jelentkezésekor azonnal orvoshoz fordulnak.

Hazánkban rákos megbetegedések miatt évente közel 34 ezren halnak meg.

FEL