A málenkij robotra elhurcoltak hazatéréséről emlékeztek meg Gyulán

2021. július 19. 07:40 | behir

Gyulán szentmisén emlékeztek meg az 1945-ben málenkij robotra elhurcoltak hazatérésének 73. évfordulójáról július 18-án a Szent József-templomban. A fürdővárosból mintegy ötszáz német nemzetiségűt deportáltak a Szovjetunióba kényszermunkára, az eseményen a túlélők és hazatérők leszármazottjai közül többen megjelentek.

Legalább három és fél, a legtöbbek számára viszont öt évig tartott a kényszermunkával töltött időszak. Az elhurcoltak többsége 1948 júliusában tért haza Gyulára, ám akadtak olyanok is, akik csak a következő évben találkozhattak újra rokonaikkal. 

A megemlékezők a Kovács Péter esperesplébános által celebrált szentmisét követően koszorút helyeztek el a templomban felállított emlékműnél.

A templomban Mittag Mónika, a Gyula Város Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke és Kovács József országgyűlési képviselő mondott beszédet. 

Mittag Mónika arról beszélt, miért fontos az, hogy emlékezzünk arról, ami 73. esztendeje történt. 

– Emlékezni jöttünk ma ide. Tudjuk, hogy a múltban történteket sem megváltoztatni, sem szőnyeg alá söpörni nem lehet. Hálával tartozunk Istennek, amiért őseinket, akiket robotmunkára hurcoltak, hazavezette – hangsúlyozta az elnök.

A Gyulai Hírlap kérdésére elmondta, hogy már csak három túlélője van a málenkij robotnak, közülük ketten Gyulán élnek, egyikük pedig Budapesten.

Kovács József úgy fogalmazott, a legtöbb, amit tehetünk, hogy emlékezünk a történtekre, az elhurcoltak szenvedéseire, így talán a jövőben nem történhet meg hasonló esemény.

– Fontos számunkra, hogy évente két alkalommal közösen emlékezzünk erre az eseményre. A helyi németek templomot építettek, innen indultak és ide tértek vissza, a hitük soha nem hagyta el őket – mondta az országgyűlési képviselő. 

Az esemény végén a templom mellett felállított emlékműnél helyeztek el koszorúkat a megemlékezők.

Forrás: Gyulai Hírlap

További programok »

FEL