A magyar kultúra napja békéscsabai programjai január 22-én

2021. január 20. 16:10 | behir

Békéscsaba önkormányzata minden évben méltó módon emlékezik meg a magyar kultúra napjáról. A közel egy éve tartó járványügyi helyzet azonban idén nem teszi lehetővé a közös ünneplést, nagyszabású gálaműsor szervezését, de így is gazdag lesz a programkínálat.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként, és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Békéscsaba önkormányzata a Munkácsy Mihály Múzeum közreműködésével idén egy rendkívüli kiállítás megnyitóval „tiszteleg” a jeles évfordulón. 

Az önkormányzat épületegyüttesének kiemelkedő szépségű eleme az a középső udvarban található barokk kori istálló, amely 1994 óta viseli Mokos József nevét.

Mokos József (Békéscsaba, 1892. november 22. – Békéscsaba, 1972. július 3.) festő 1920-ban diplomázott a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskolán. A két világháború között, hazakerülve, aktívan részt vett az Aurora Kör munkájában. A tanításnak szentelte életét.  Több generációt indított és kísért a rajzolás, a festés elsajátításának útján. Töretlen lelkesedéséről és kedvéről azóta beszélnek tanítványai, akik közül igen sokan vívták ki helyüket a magyar, és nem egy esetben az európai művészkörökben.

Bár a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum viszonylag gazdag Mokos József-műtárgyanyaggal rendelkezik, a fentiek nyomán talán érthető, hogy a Békéscsaba önkormányzata által megvalósított kiállítás a mester néhány emblematikus alkotásának bemutatása mellett, a tanítványok szerepeltetésére helyezi a hangsúlyt, így Mokos József mellett 21 növendék alkotásait öleli fel a tárlat.

A kiállítás megnyitója zártkörű, azon csak a sajtó munkatársai vehetnek részt a Stark Adolf udvarban található Mokos teremben.  

Program:

Liszi Melinda, színművész: Himnusz

Szarvas Péter polgármester köszöntője, ünnepi gondolatai

Gyarmati Gabriella, művészettörténész szakmai bemutatója

 

Az önkormányzat mellett Békéscsaba kulturális intézményei is programok sokaságával készülnek a magyar kultúra napjára:

Intézmény

Tervezett program

Békés Megyei Könyvtár

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Békés Megyei Könyvtár az elektronikus felületeken emlékezik meg A magyar kultúra napjáról: http://konyvtar.bmk.hu, https://www.facebook.com/BekesMegyeiKonyvtarhttps://www.instagram.com/bekesmegyeikonyvtar/?hl=hu

1.      Virtuális kiállítások a Békés Megyei Könyvtár oldalán
Témák: Magyar írók képeslapokon, Erkel Ferenc képeslapokon – virtuális kiállítás

2.      Könyvajánlók – Himnusz, Kölcsey Ferenc, Erkel Ferenc

3.      Békés megyei írók, költők a Békéswikiben – online kvíz könyvnyereményekkel

4.      A Békés Banda 40+ jubileumi koncertlemezét bemutató 60 perces film közvetítése

5.      A Finom fickók című mű bemutatása. Unokáinak írta Bartóky József, rajzolta Tóthné Bartóky Duci – A teljes szövegű illusztrált könyvet eléréssel együtt () ajánljuk. Rövid ismertetőt adunk Bartóky József békéscsabai kötődéséről. Forrás: http://bekeswiki.bmk.hu/index.php/Bart%C3%B3ky_J%C3%B3zsef_(1865-1928) és https://oszkdk.oszk.hu/storage/00/00/30/38/dd/1/dmek012181.pdf

6.      Benedek Elek: A só. Papírszínházi videofelvétel. A mesét elmondja: Kiss Ildikó gyermekkönyvtáros

Továbbá:

Részt vesznek a Csabagyöngye Kulturális Központ által készített és közvetített Himnusz felolvasásban.

Az olvasóik által kölcsönzésként kért könyvcsomagokba erre a napra emlékeztető könyvjelzőt (papír és 3D nyomtatott), szórólapot tesznek.

Az EMMI előzetes információja szerint ezen a napon veszik át – online módon – a Könyvtári Minőségi Díjat. A részleteket nem ismerik.

 

 

Intézmény

Tervezett program

 

Békéscsabai Jókai Színház

A színház a magyar kultúra napjára egy közös társulati Himnusz énekléssel készül, amit a nézőtéren vesznek fel, a biztonságos távolság betartásával. Ehhez kapcsolódóan igazgató úr ünnepi beszédet mond. Ez a két felvétel egész nap hozzáférhető lesz a színház honlapján és facebook oldalán.

Ezen kívül január 22-én streamelik az Egri csillagok előadásukat, mint egy ízig-vérig magyar műalkotást.

 

 

 

Munkácsy Mihály Múzeum

Az előző évek kultúra napi programjain készült fotók válogatott anyagából slidershow-t tesznek közzé január 22-én a múzeum online felületein.

Online nyereményjátékot indítanak, a Munkácsy Mihály Múzeummal kapcsolatos kérdésekre helyesen válaszolók között értékes könyveket sorsolnak ki.

Ezen a napon a múzeum youtube csatornáján bemutatásra kerül a Munkácsy Mihály Egy Géniusz diadala című film.

 

 

 

Lencsési Közösségi Ház

 

 

 

 

A Lencsési Közösségi Ház és a Márvány Fotóműhely a magyar kultúra napján 2021. január 22-én, pénteken 18 órai kezdettel a Gondolatok, képek, érzések című kiállítást nyitja meg.

A rendezvényt online formában bonyolítják le.

Köszöntőt mond Takács Péter, a közösségi ház vezetője.

Megnyitja dr. Pap István, az MMK nyugalmazott igazgatója.

A tárlatot bemutatja Katona Péter, a Márvány Fotóműhely vezetője.

Az esemény a https://www.twitch.tv/lencsesikh linken követhető, a közvetítés 17:50-kor kezdődik. 

A technikai hátteret biztosítják: Machlik Gergely, Petró Zsolt és Milyó Pál, a Márvány Fotóműhely tagjai.

 

 

Békéscsabai Napsugár Bábszínház

A „Munkácsy Mihály örökségét ápoló és népszerűsítő Munkácsy-negyed fejlesztési projekt” keretében a bábszínház és környezete építés-kivitelezési munkáinak munkaterület átadás-átvételére a magyar kultúra napján kerül sor.

Napsugártól Napsugárig - online előadás 14.00 órától

 

FEL