A Magyar Kultúra Lovagja lett a szarvasi születésű Dobrotka Pál

2022. január 27. 16:44 | Such Tamás

Dobrotka Pál évtizedekig élt Békés megyében; a csabaiak leginkább a vendéglátás területéről ismerik. Közben egy jó másfél évtizede már könyvkiadóként is tevékenykedik. 2011 óta a szegedi központú Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik alapítója és vezetője.

A cím adományozója a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, melynek fő támogatója a Honvédelmi Minisztérium. A közelmúltban megrendezett díjátadó a fővárosi Stefánia Kultúrpalotában, a magyar kultúra napján zajlott.

A díjátadón többek között elhangzott, hogy a Dobrotka Pál által vezetett Nemzeti Értékek Könyvkiadó prémium minőségű könyvei az ismeretterjesztés igényével mutatják be a magyarság szellemi és kézműves értékeit. 

(Dobrotka Pál 24 évesen került Szarvasról Békéscsabára, ahol épp 24 esztendőt élt, majd Szegedre költözött. Telefonon beszélgettünk – több évtizedes múltunkból kifolyólag tegeződünk.)

 

– Békéscsabán leginkább a vendéglátás területéről ismernek – jó néhány étteremben tevékenykedtél, illetve vezetted őket. Melyek voltak az ismertebbek?

– Többek között a Magyar Király, a FEK és a Korzó Rolling Rock Étterem vezetője voltam. Nem mellesleg rendszerváltáskor én nyitottam meg hazánk első népkonyháját, amely a békéscsabai Kétegyházi úton működött.

 

– Miképp jutottál el a konyhából a könyvkiadáshoz?

 – Lokálpatriótaként először a Szarvasi képeskönyvet, azt követően az Üdvözlet Békés-Csabáról című köteteket adtam ki; majd miután Szegedre költöztem, Fári Irén szerző neve alatt jelentettem meg a Szeged Anno-t.

 

– A Nemzeti Értékek Könyvkiadót 2011-ben alapítottad Dlusztus Imre főszerkesztővel. Hány munkát jelentettetek meg?

 – Közös kiadásban mintegy 25 könyvet adtunk ki.

 

– Néhány óriás dolgozatban többször is érintitek Békés megyét. Lesz-e valami hasonló kiadvány a közeljövőben?

– A Mi, tótok című kötet Szarvasról, Békéscsabáról, illetve a szórványban élő tótokról, szlovákokról fog szólni. A könyv társszerkesztői Bihari Zoltán és a békéscsabai Ferencz Rezső lesznek. (Rezső itt mesél a kiadó webes felületéről.)

 

– Korábban mesélted, 24 voltál, amikor Csabára költöztél, 48 évesen Szegedre, 72 esztendősen netán visszatérsz Szarvasra?

– Ebből nem ez a kotta jön ki, hanem Budapest vagy Bécs, esetleg New York. Amúgy valamikor tényleg készültem az Egyesült Államokba, de közben Csabán családot alapítottam, és így két kisleányom kedvéért örömmel ott maradtam.

További programok »

Itthon

FEL