A Magyar Fotográfia Napját ünnepelték

 

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége 2003 óta ünnepli a Magyar Fotográfia Napját. A jeles alkalomról Békéscsabán már évek óta megemlékeznek, a békési megyeszékhelyen ezúttal két kiállítással ünnepeltek a helyi fotósok. A Munkácsy Emlékházban 14 művész 34 alkotását állították ki, míg a Csabagyöngye Kulturális Központban az idén 20 éves Márvány Fotóműhely tagjainak a képei tekinthetőek meg.

A Munkácsy Mihály Emlékházban már 15. éve rendezik meg a magyar fotográfia napját, ahol idén 14 amatőr alkotó 34 fotóját mutatták be.

– Nagyon amatőrnek tartom magam, tehát látom én a saját fotóimon azt, hogy mit lehetne jobbá tenni. De azért mégiscsak egy olyan hobbi, ami úgy jó érzéssel tölti el az embert, hogyha ránéz a képre, akkor nemcsak az emlékek, de a művészetet is látja – mesélte az egyik amatőr fotós, Czank Dóra.

 

 

1840.augusztus 29.-én készült először Magyarországon nyilvános eseményen fénykép – vagy ahogyan akkor nevezték, dagerrotípia.

– Vállas Antal, aki egyébként egyetemi fizikatanár és professzor volt, mutatta be Magyarországon azt, hogy hogyan lehet a fény segítségével egy képet rögzíteni, tulajdonképpen a dagerrotívia, a dagerrotívia eljárását – tette hozzá a Munkácsy Mihály Emlékház történésze, Szalay Ágnes.

A Csabagyöngye Kulturális Központban is kiállítás nyílt a magyar fotózás napjának tiszteletére. Itt a békéscsabai Márvány Fotóműhely alapításának 20. évfordulója alkalmából nyílt tárlat.

– Elég régen ismerem, mondjuk úgy 20 éve a fotókör, a Márvány Fotóműhely tevékenységét, figyelemmel kísértem őket, úgy kezdődött az ő működésük, hogy kiváltak egy másik szakkörből és abban az időben a Megyei Könyvtárban tartották az összejöveteleiket, ahol akkor én igazgató voltam  – mondta el a nyugalmazott könyvtárigazgatója, Dr. Ambrus Zoltán.

A kiállításon, szabadon választott témában megörökített képeket mutattak be, amelyeket a klub tagjai fotóztak.

– Most, az itt bemutatott képek 41 klubtagnak az alkotása, minden klubtagnak egy képe van. Jelenleg a klubnak a létszáma 54 fő, tehát végül is, szabadon választva volt, hogy ki ad be képet – fogalmazott a Márvány Fotóműhely vezetője, Katona Péter.

 A Csabagyöngye Kulturális központban található kiállítás szeptember 29-ig látható.

Megosztás:

Címke: , , ,