Így etessük télen a madarakat!

2024. február 3. 17:28 | Fajó Attila

A téli időszakban aktuális téma és foglalatosság a madáretetés, madáretető készítés. Ugyan az elmúlt években ritkán látott vendég az évszakra jellemző csapadék, vagyis a hó, tollas barátainkra így is gondolhatunk.

A Lencsési Óvoda zöld óvoda címmel büszkélkedhet, ez azt jelenti, hogy a gyermekek természetbarát nevelésben és foglalkozásokban részesülnek. Ennek szellemében az intézmény óvodásai madáretetőket készítettek és helyeztek el, melyeket a megfelelő táplálékkal töltöttek fel.

Futaki Krisztián óvodapedagógus elmondása alapján nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek környezettudatosságra nevelésére. Mint mondta: játékos foglalkozásokon, kreatív programokon keresztül megismerkednek a különféle madárfajtákkal, azok szokásaival és nem utolsó sorban azon fajokkal, amelyek szűkebb és tágabb környezetünkben fellelhetőek.

 

Galéria

 

– A madáretetés a téli időszakban nem csak gyermekprogram lehet – fogalmazott a behir.hu megkeresésére Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember. – Ugyan mostanság nincsenek olyan kemény telek, hogy a madarak ne találnának maguknak ennivalót, de ettől még szép foglalatosság lehet és nem utolsó sorban nevelő célzatú elfoglaltság, ha a kertünkben, házudvaron saját anyagból eszkábált madáretetőket helyezünk el, sok kellemes hangon éneklő állatot láthatunk ily módon vendégül. Persze arra külön figyelmet kell fordítanunk, hogy mit adunk a madaraknak enni, hiszen a túl fűszeres vagy zsíros ételektől meg kell kímélnünk őket. Diófélék, magvak, kevés zsiradékot tartalmazó szalonna csíkok jöhetnek számításba. Városias környezetben figyelembe kell vennünk, hogy nemcsak a madarakat, hanem a rájuk vadászó macskákat is magunkhoz vonzzuk. Erre a veszélyforrásra is ügyelnünk kell – részletezte.

További programok »

FEL