A "legfehérebb" festék a klímaváltozás negatív hatásait is csillapíthatja

2021. május 3. 08:17 | behir

A Purdue University egyetem kutatói bemutatták a világ „legfehérebb” festékét, ami a fény 98%-nak visszaverésére képes. A festék egyik vegyi komponense megegyezik azzal, ami egy a fotográfusok által már lassan másfél évszázada használt fotópapírban is megtalálható

Ezt a színezőanyagot azonban a fotográfiától teljesen eltérő célokra fejlesztették ki: az új, „ultra-fehér” festéket az épületek külső falaira vinnék fel, ami komoly energia-megtakarítást jelentene a nyári hőségben, hiszen a szokásos 80-90%-os fényvisszaverő tulajdonságú festékekkel szemben ez az újdonság még az infravörös fényt is visszaveri, tehát csökkenteni lehetne a hűtésre használt energiamennyiséget. Az épületek falfelületi hőmérséklete ezáltal akár 4,5°C-szal alacsonyabb lehet, mint a környezeti temperatúra.

A kutatók vezetője, Xiulin Ruan elmondása szerint úgy tudták elérni ezt a fényvisszaverő képességet, hogy nagy mértékben megnövelték a bizonyos fotópapírokban és kozmetikumokban is megtalálható bárium-szulfát koncentrációját. A bárium-szulfátot tartalmazó fotópapírt Baryta-papírnak is nevezik, és immár 140 éve jelen van a fényképészetben. A hagyományos fotópapírok bevont polietilénből készülnek, ami megkönnyíti és gyorsabbá teszi a feldolgozásukat. A Baryta-papír legfontosabb különbsége a bárium-szulfát (az úgynevezett „baryta”) bevonatban rejlik. Az ultra-fehér, semleges, természetes színvilágú papír kiválóan ötvözi a ragyogó fehéret az intenzív fekete tónusokkal.

A bejelentés amiatt számít forradalminak, mert a klímaváltozás negatív hatásainak egy része akár megfékezhető az anyaggal, hiszen annyi fényt ver vissza, hogy a vele festett felület végül hűvösebb lesz, mint a körülöttük lévő környezeti hőmérséklet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár egész lakóépületeket lehetne lehűteni ezzel a módszerrel, ez pedig helyettesíthetné a klímaberendezéseket.

 

Forrás: mlzphoto.hu, femina.hu

További programok »

Világ

FEL