A kutya erős szeretete és ragaszkodása segíti a mindennapjainkat

2020. november 23. 15:37 | Csiffáry Zsuzsanna

Több kutatás bizonyította már és számos vizsgálat zajlik jelenleg is, amely a kutyatartás előnyeit igyekszik igazolni. Több békéscsabait kérdeztünk arról, hogy hogyan áll a négylábúak tartáságához.

Az Amerikai Szív Társaság folyóirata tavaly közölt legutóbb egy, a kutyatartás előnyeiről szóló összegzést. A kutatók tíz tanulmányt feldolgozva elemezték több mint 3,8 millió, 18 éves vagy annál idősebb páciens adatait. Az eredmények szerint a kutyát nem tartókhoz képest a kutyatartók körében 24%-kal alacsonyabb volt a bármely okból bekövetkező, 65%-kal alacsonyabb a szívroham utáni és 31%-kal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Korábbi tanulmányok kapcsolatot mutattak ki a kutyatartás és a fokozott fizikai aktivitás, az alacsonyabb vérnyomás és a jobb koleszterinszint között - mondta Caroline Kramer, a Torontói Egyetem munkatársa.

Kovács Rita úgy fogalmazott a kutyatartásról: számára elképzelhetetlen, hogy ne legyen kedvence otthonában. Szeretett juhászkutyája mindennap izgatottan várja, és a reggeli séták a mindennapi mozgás részévé váltak. 

"Zselé (Labrador Retriever) a családunk része. A szüleimnek rendszeresen segít a kerti munkában. Ha kell, hozza a gereblyét, kapát, egyebet. Sokat játszunk. Általában mindennap 4 órakor már otthon van a család összes tagja. Ha mégsem, Zselé nyugtalan ül és nyüszít. Volt, amikor ki akarta kaparni a kerítést, hogy elszaladjon. Ami érdekes, ha megérkezett a hiányzó családtag, abbahagyta ezeket a tevékenységeket" - erről Sz. M. Richárd beszélt, aki Jaminában él. 

 

Mindig mozgásban

A közvéleménykutatással is foglalkozó IPSOS kutatása szerint, melyet a kutyabarat.hu is közzé tett, a háziállatok egész életükben gazdájuk mellett állnak, mozgásban tartják őket, és támaszként szolgálnak magány vagy betegség idején. A Boehringer Ingelheim megbízására végzett kutatások nemrégiben megerősítették, hogy csökkentik a stresszt és a vérnyomást, valamint a fájdalmat és koleszterinszintet. Jó kedvre derítik a gazdát, segít a barátkozásban. A kutatások azt is igazolták, hogy a cukorbetegekkel élő kisállatok, leginkább a kutyák, de a macskák, nyulak, sőt madarak viselkedése is megváltozik, amikor gazdájuk vércukorszintje csökken. A kedvencek valószínűleg a gazda testében lezajló kémiai változásokra reagálnak. Amerikában már léteznek olyan intézmények, ahol cukorbetegek számára képeznek ki kutyákat társnak és segítőnek.

Malmi Krisztián elmondta, hogy amióta Boxi nevő angol bulldogjuk a családban van, 6 kilótól sikerült megszabadulnia. Krisztián elmondása szerint mindig is küzdött súlyfelesleggel, de kutyája folyamatosan igényli a sétákat, van, hogy futnak együtt. Hozzátette, hogy bár sokszor nincs kedve elindulni a sétákra, de kedvence miatt ez mindig megváltozik. 

"A lányom autista és nehezebben kommunikál. A barátkozást és a közeledést is rosszul viseli, bár szerencsések vagyunk a barátaink rugalmassága és megértése tekintetében. Örökbefogadtunk egy yorkshire terriert, akit a lányom Gombócnak nevezett el. Egyedül az ő közelségét veszi jó néven. Mindig simogatja és olykor még labdázik is vele. Sokat nevet, ami Gombóc előtt nem volt jellemző - monta a Mezőmegyeren élő Krizsinyszki Lilla

További programok »

FEL