A kreativitás alapvető eleme az aktív pihenés

2019. március 18. 08:48 | behir

A rövid szunditól a fizetett szabadságon át a pihenés minden formája segít feltöltődni. Alex Soojung-Kim Pang új Miért vagyunk kimerültebbek, ha kevesebbet dolgozunk? című könyvében arról értekezik, hogy haladékot adni magunknak miért alapvető eleme a kreativitásnak és a termelékenységnek.

Pang, a Strategic Business Insights világvállalat vezető tanácsadója és a Stanford Egyetem vendégprofesszora, híres tudósok és művészek életrajzaira támaszkodott, és pszichológiai tanulmányokat is felhasznált a munkájához, hogy felderítse az alvás, a rövid szundítás, a játék és a fizetett szabadság, valamint az edzés hasznosságát – írja a Scientific American. A könyvhöz hozzájáruló Ferris Jabr, aki a Szünetet kérek című könyv írója, Panggal a pihenés fontosságáról egyeztetett.

A könyv megírásában Pangot egy paradoxon inspirálta, amelyet néhány igazán kreatív ember életében észlelt, olyan emberekében – mint például Charles Darwin angol természettudós, Stephen King amerikai író és Maya Angelou író, költő, aki szintén amerikai –, akik szenvedéllyel végezték munkájukat. Azt tapasztalta, hogy meglepően kevés időt töltöttek naponta munkával.

 
Hogyan pihenjünk aktívan?

 

Korunkban, amelyben a túlhajtottság elfogadott norma, az ötlet, hogy ezzel ellenkező irányba induljunk, lenyűgöző dolog. A professzor azon kezdett el gondolkodni, hogy a nagy elmék titka nem feltétlenül csak a velük született tehetségükben rejlik vagy abban, hogy miként dolgoztak, hanem a pihenési szokásaikban is. Természetesen mindannyian tudjuk, hogyan pihenhetünk, de meg kell találni a megfelelő módját.

A szerző úgy véli, a pihenés a „helyreállító” tevékenységekhez kapcsolódik. Nem feltétlenül teljesen passzív. Hajlamosak vagyunk pihenés alatt arra gondolni, hogy koktélszürcsülés közben tv-sorozatot bámulunk. Az ebben a tanulmányban szereplő emberek számára a pihenés aktívabb, mint a testedzés. A kreatív emberek napi 15–20 mérföldes sétákra indultak vagy hegyeket másztak a vakációjuk alatt. A számukra pihentető tevékenységek hozzásegítették őket ahhoz, hogy feltöltődjenek, mivel ez teljes elszakadást jelentett a hétköznapi munkával töltött életüktől.

Forrás: hirado.hu

 

További programok »

FEL