A közművelődés legrangosabb kitüntetését vette át Fekete-Dombi Ildikó

2022. augusztus 19. 19:21 | behir

Bessenyei György-díjat, a hazai közművelődés legrangosabb állami elismerését vehette át Fekete-Dombi Ildikó.

A gyulai kiállítóhelyeket, múzeumot és művelődési központot működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója augusztus 20. alkalmából – a hagyományoknak megfelelően – hatodmagával Vitályos Esztertől, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárától és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkártól vehette át az elismerést. A díjat augusztus 19-én, a Pesti Vigadóban adták át.

Fekete-Dombi Ildikó jelenlegi munkáját megelőzően több mint két évtizeden keresztül dolgozott a közművelődésben.

Pályáját a kamuti Általános Művelődési Központban közművelődési igazgató-helyettesként kezdte, 1994-től a Békés Megyei Művelődési Központban művelődésszervezőként, majd művészeti osztályvezetőként dolgozott. 2006−2007 között az újonnan alapított Békés Megyei Napsugár Bábszínház művészeti titkára lett. Visszatérve a közművelődésbe, 2009-től a Békés Megyei IBSEN Oktatási, Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. irodavezetője, majd ügyvezetője volt. 2012 augusztusától 2015. október végéig a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársa, a Szakmai Módszertani Főosztály vezetőjeként a megyei irodák területi feladatellátását irányította. 2015 decembere óta a gyulai kiállítótereket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóterekért felelős ügyvezető igazgatója. Pályafutása során több országos rendezvény társszervezője volt (Országos Szólótáncfesztivál, Országos „A” Osztályos Társastánc Bajnokság, Körös-völgyi Sokadalom), Békés megyében több közművelődési céllal működő civil szervezetben titkárként, elnökségi tagként, kuratóriumi tagként tevékenykedett, jelenleg a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének elnökségi tagja.

Bár jelenlegi munkája a közgyűjtemények, kiállítóhelyek működtetéséről szól, nem szakadt el teljesen a közművelődéstől sem: közművelődési szakértő, auditor, a Közművelődési Szakmai Minősítő Testület, valamint az EMMI Közművelődési Akkreditációs Bizottságának tagja.

A Bessenyei György-díj azoknak a közművelődési intézményekben, más szervezetekben dolgozó közművelődési szakembereknek adományozható, akik huzamosabb ideig kiemelkedő közművelődési tevékenységet folytatnak, elméleti tevékenységükkel, új módszerek kidolgozásával, azok alkalmazásával és terjesztésével szolgálták a korszerű művelődést és a művészi ízlés fejlesztését.

Forrás: gyulakult.hu

További programok »

FEL