A kövérkirály útja

2016. március 18. 10:27 | behir.hu

Az idei évad utolsó mesedarabját Czitor Attila állítja színpadra a Békéscsabai Jókai Színházban. Mikó Csaba: Kövérkirály című drámájában a boldogság keresése kerül a középpontba, miközben a legkisebbek az ízek birodalmába tehetnek utazást.

Szabó Lajos játssza majd a király szerepét a darabban, aki szörnyű tragédiával szembesül: nem érzi többé a csokoládé ízét. Éppen ezért hosszú útra kell indulnia, hogy megtalálja a Nagy Csokitortát, az egyetlen varázslót, aki vissza tudja neki adni ezt az érzést. A drámával három évvel ezelőtt találkozott először Czitor Attila, akinek már ekkor megragadta a fantáziáját a történet, most pedig színpadra is állíthatja a darabot.

- A boldogságkeresés számomra a legfontosabb. A szegény király azért kövér az elején, mert boldogtalan és nem tudja, hogy mitől lehet boldog. Sivatagi kalandjai során mindenféle különös emberrel találkozik, akik mindig mást mondanak arról, hogy miben lelheti meg a boldogságot. A végén kiderül, hogy mindig ott volt körülötte a boldogság, csak nem nyitotta ki a szemét – fogalmazta meg az üzenetet a darab rendezője.

Az előadáshoz nem születtek dalok, a közönség mégsem marad zene nélkül, minden karakterhez egy hatvanas évekbeli olasz slágert keresnek majd. A darabhoz a díszletet és a jelmezeket Egyed Zoltán tervezi. Az előadás két helyszínen, a palotában és a sivatagban játszódik, amelyeket raklapokból állítanak össze. Egyed Zoltán számára nagy kihívást hoztak a jelmezek is, amelyek a 18.-19. század viseleteit hozzák el a közönségnek.

- A karakter megtalálásához mindig először a színészből szoktam kiindulni, aki hordani fogja, illetve a karakteréből, amit játszik. Itt például az ízeknél az nagyon érdekes, hogy egy-egy elvont, vizuálisan nem megjelenített dolgot, mint az édest vagy a sóst hogyan lehet megjeleníteni – fogalmazott a jelmeztervező.

A mesejátékot április 18-án mutatják be a Békéscsabai Jókai Színházban.

FEL