A Körösök Völgye Natúrpark is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

2022. november 24. 15:38 | Csiffáry Zsuzsanna

Minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg az Európai Hulladékcsökkentési Hetet. Idén Békéscsabán a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület és a Tudásfa Animátor Csapat fogott össze annak érdekében, hogy interaktív módon erősítse a környezetkímélő gondolkodást az óvodásokban és az alsó tagozatos diákokban.

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület programszervezője köszöntötte csütörtökön reggel a gyerekeket az interaktív eseményen. Az Európai Hulladékcsökkentési Héten minden évben más a fő téma, idén a ruhák újrahasznosítására hívják fel a figyelmet.

– Sajnos azt kell mondanom, hogy mindenből nagyon sok szemetet gyártunk. A papír két oldalát sem használjuk ki sok esetben, pedig lehetne. A textilekből is nagyon sokat halmozunk fel. Idén az Európai Hulladékcsökkentési Hét fő anyaga a textil. Ezt emelték ki, jogosan, hiszen aki a divatot követi, az szinte negyedévente lecseréli a ruhatárát vagy a ruhatára egy részét – fogalmazott Gyebnár Emőke.

Megerősítette, hogy a fiatal korosztály a legfogékonyabb erre a témára.

Líbor Lenke és Mazán Zsolt, a Tudásfa Animátor Csapat munkatársai mutatták be a diákoknak kreatív játékokon keresztül, hogy mit érdemes a komposztba tenni, és mi az, amit nem szabad, illetve azt is megtudhatták az érdeklődő gyerekek, hogy az adott hulladék milyen anyagnak minősül és azt hova lehet dobni.

– Amikor csak lehet, részt veszünk ilyen programokon, ez különösen felkeltette az érdeklődésünket, a gyerekek is nagyon örültek neki. Nálunk ez tulajdonképpen mindennapos téma. Nagyon érzékenyek a hulladékcsökkentésre, és betartják a tanultakat. Számukra már most fontos a komposztálás, a hulladékgyűjtés, az energiával való jó gazdálkodás – tájékoztatott Bordás Andrea, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium és Általános Iskola tanítója. 

Az Európai Hulladékcsökkentési Héten a programszervezők arra ösztönöznek mindenkit, hogy ne csak ebben az időszakban, hanem az év minden napján figyeljenek oda a fenntartható erőforrásgazdálkodásra és a hulladékkezelésre.

További programok »

FEL