A Körösök vidékéről készített riportot szombaton a Kossuth Rádió

2020. szeptember 20. 11:27 | D. Nagy Bence

A rádió Országjáró című műsorának munkatársai a békési, a dobozi és a mezőberényi kulturális és történelmi érdekességeket mutatták be.

Három Körös-menti településre látogattak el Kossuth Rádió Országjáró címmű műsorának munkatársai. Szombaton a délelőtti óráktól kezdve egészen késő délutánig interjúkat készítettek békési, dobozi és mezőberényi városvezetőkkel, ismert helyiekkel, akik beszámoltak településeik természeti, kulturális és történelmi értekeiről.

Dobozon Köves Mihály polgármester többek között a Wenckheim család múltjáról, örökségeiről beszélt, de különleges vendégként megszólalt Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnő is, aki felidézte családja 1944-es menekülését a településről. A helyi gasztronómiai különlegességeket Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács mutatta be.

 

Fotó: D. Nagy Bence/BMC

 

A nagyközségen készített interjúkkal párhuzamosan Békésen is zajlottak a riportok. A műsorban többek között Kálmán Tibor polgármester, Izsó Gábor, a város korábbi polgármester, Katona Gyula református esperes, valamint Bagoly László, a békési zeneiskola igazgatója is megszolált.

Az interjúk során szó esett a nagymúltú város vízi kötődéséről, a vallási közösségek múltjáról és jelenéről, a település klasszikus épületeiről, valamint helyi kulturális értékekről, amelyek közül többet a Jantyik Mátyás Múzeumban őriznek.

 

Kép: Gazsó János

 

Mezőberényben ma is élénken él Petőfi Sándor emléke, akit rokoni szálák is fűztek a városhoz, ott tartózkodását pedig nemcsak feljegyzések, de tárgyak is őrzik. Siklósi István polgármester erről is beszámolt az Országjáró stábjának, akik az 1935-ben megnyílt Kálmán Fürdőbe is ellátogattak. 

 

Galéria

 

További programok »

FEL