A kormány szerint a béremeléssel megállítható az orvosok elvándorlása

2020. október 9. 17:43 | Vincze Attila

Az Országgyűlés kedden fogadta el az orvosok béremeléséről és a hálapénz kivezetéséről szóló törvényt. Az eredetileg a Magyar Orvosi Kamara által előterjesztett javaslat alapján januártól két év alatt valósul meg az eddigi legnagyobb mértékű egészségügyi béremelés. A kormány szerint ez a fizetés már elég lehet ahhoz is, hogy idővel a külföldön dolgozó orvosok közül többen is hazatérhessenek.

Orbán Viktor még múlt hét szombaton jelentette be közösségi oldalán, hogy a kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara által javasolt béremelésre és a hálapénz kivezetésére vonatkozó előterjesztését. Ehhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma már hétfőn benyújtotta a törvényjavaslatot a parlament elé. Az Országgyűlés kivételes eljárásban kedden 165 igennel, ellenszavazat és tartózkodás nélkül el is fogadta az orvosi kamara módosítóival ellátott törvényt.

A jogszabály alapján a gyakorlati időt figyelembe vevő béremelés 2021. január 1-jén kezdődik és 2023-ban fejeződik be, ami többek közt érinti az orvosokat, a szakorvosokat, a fogorvosokat és a gyógyszerészeket is. Ez alapján egy kezdő orvos jövőre bruttó 481 ezer forintot kap, aki egy másfél-két évtizede van a pályán, már több mint egymillió forinttal számolhat, míg egy 41 éve dolgozó orvos fizetése 1,6 millió forint lesz. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke elmondta, hogyha nem történik meg a béremelés, akkor az orvoselvándorlás miatt veszélybe kerülhetett volna az egészségügyi ellátás.

- Ez a bérszint az osztrák bérszintnek úgy a felét fogja jelenteni, mire elérjük a teljes bértáblát, ami a minimum volt ahhoz, hogy az ágazat ne ürüljön ki. A másik nagyon fontos komponens a hálapénz tiltása, amit az elmúlt hetven év legnagyobb fordulatának lehet nevezni a magyar egészségügyben - fogalmazott Álmos Péter.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy ha már világos lesz a törvény minden részlete, akkor a külföldön dolgozó orvosok közül többen hazatérhetnek majd.

- Olyan orvosi bértáblát fogadtunk el, ami szerintünk az orvosok elvándorlását is lassítani fogja, sőt még olyan reményeink is vannak, hogyha világos viszonyok lesznek a magyar egészségügyben - és ez a jogszabály szerintünk ehhez is hozzá fog járulni - akkor sokan lesznek olyanok is, akik úgy gondolják, hogy megéri külföldről hazatérni - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a háziorvosok esetében is jogszabály készül, ami alapján hamarosan a bértáblának megfelelő fizetést kapnak. Hozzátette, hogy a magánpraxisokat nem tiltják meg, de a kórház engedélyéhez kötik majd.

További programok »

FEL