A kormány finanszírozhatja a köztisztviselői illetményalap emelkedést

2019. január 23. 15:54 | behir

Első alkalommal nyílik lehetőség ebben az évben arra, hogy a kormány által biztosított alapból, támogatást igényeljenek az önkormányzatok a köztisztviselőik alapilletményének emeléséhez. Békéscsaba közgyűlésének pénzügyi, gazdasági és városfejlesztési bizottsága keddi rendkívüli ülésén döntött arról, hogy a város 32,9 millió forint értékű támogatási igényt nyújt be a Kiegyenlítő Bérrendezési Alaphoz.

Egyetlen napirendi pont szerepelt a békéscsabai pénzügyi, gazdasági és városfejlesztési bizottság soron kívüli ülésén, amely a kormány által biztosított bérrendezési alaphoz benyújtható pályázatról döntöttek a bizottság tagjai.

Az ülésen részt vett Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki elmondta, a 2019-es állami költségvetésben a köztisztviselői illetmény emelésének támogatására 11 milliárd forintos keretösszeget különített el a kormány, amelyre az önkormányzatok pályázhatnak.

Tarné Stuber Éva osztályvezető kiemelte, hogy idén először van lehetőség ilyen kiegészítő támogatás igénybe vételére, amiért külön köszönet illeti a döntéshozókat, a parlament tagjait és a magyar kormányt. Hozzátette, a pályázat benyújtását az adóerő-képesség nagyságához kötötték, s bár az elmúlt esztendőben jelentősen, egy lakosra vetítve 2500 forinttal emelkedett ez a mutató, Békéscsaba még éppen nem érte el a 38 000 forintos határt, amelytől már nem lenne jogosult a támogatás igénylésére.

A bizottság elnöke, dr. Ferenczi Attila arra hívta fel a figyelmet, a város vezetése elébe ment a lehetőségnek, ugyanis azok az önkormányzatok pályázhatnak a bérrendezési alaphoz, amelyek a 2019. évi köztisztviselői illetmény emelése mellett döntenek. Ezt a határozatot Békéscsaba már az elmúlt esztendőben meghozta. Ennek értelmében, a törvény által meghatározott köztisztviselői alaphoz képest mintegy húsz százalékkal magasabb illetményt biztosít a városvezetés a békéscsabai polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselőknek.

 

FEL