A konzervatív politika jelene és jövője került előtérbe az MCC előadásában

2024. május 24. 14:15 | Csiffáry Zsuzsanna

A békéscsabai Mathias Corvinus Collegiumban a konzervatív politika jelenéről és jövőjéről tartott előadást Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll, aki rögtön az elején elmondta, hogy ő elsősorban történész, nem politikus. Ebből kiindulva nem tudja megjósolni a jövőt, egyszerűen a múlt történéseit kutatja, amelyből tanulni lehet, és amelytől a jelen is érthetőbbé válhat.

Az eseményen Mittag Mónika képviselet-vezető köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót a professzornak. A Chemnitzi Egyetemen professzora, és az MCC Magyar-Német Intézet vendégoktatója, Prof. Dr. Frank-Lothar Kroll bemutatkozásában mellékesen megjegyezte, hogy igyekszik magyarul tanulni, bár rendkívül bonyolult nyelvnek tartja. Elmondta, hogy Magyarországon több városban tartott már előadást és csodálatos városoknak gondolja Pécset, Gyulát, Szegedet és Békéscsabát. 

Frank-Lothar Kroll professzor arra próbált rávilágítani előadásában, hogyan kell értelmezni a konzervatív politika eszméjét. Mint mondta: az egyik legfontosabb, hogy a konzervatív eszmék szabadsága nem azonos a liberális eszme szabadságával. A keresztény eszme egy konzervatív eszme. Mindkét eszme kölcsönösen kiegészíti egymást. Európát a kereszténység szelleme járja át, ami az egyén személyiségét, szabadságát és felelősségtudatát hangsúlyozza, illetve hogy embertársainkkal szolidárisnak kell lennünk. A keresztény szabadsághoz kötelességek is tartoznak. Gondolatait megosztotta arról is, hogy mi történik Európában a keresztény gyökerekkel a jelenben. Folyamatos, tömeges vándorlásról számolt be, amely vaslószínűsíthető okának a fontos a történelmi emlékeket nevezte meg. 

Hangsúlyozta, hogy Németországban nincs antiszemitizus, viszont a migránsok részéről hasonló mégis érzékelhető. További félelmeinek is hangot adott. Tart attól, hogy mi lesz az országában néhány év múlva, hiszen a Gázai övezetben már hétszázezer fő maradt fedél nélkül. Ha közülük több tízezren elindulnak az Európai Unióba, azon belül Németországba, már bajok lehetnek. A kölni székesegyházat fel akarták robbantani nemrég, ami nem csak a kereszténység jelképe, hanem egy gyönyörű történelmi épület is a német emberek számára.

A konzervatív eszme tükrében határozta meg Kroll a társadalmi igazságosság és felelősségtudat jelenségét. Ezen felfogás szerint a társadalmi politika nem a baloldali pártok „találmánya”, hanem a társadalmi politika a konzervativizmus magja. Az utolsó pontban az előadó azt a kérdéskört járta körbe, hogy Európában az állampolgároknak mennyire vannak garantálva az alapvető életfeltéteik, a jogi biztonság, az oktatás, az egészségügyi ellátás és a védelem az esetleges merényletek, támadások során.

 

Kép: Behir.hu

 

Összegzésében kiemelte, hogy a konzervatív politika fő feladata Európában: biztosítani minden európai állampolgárnak a szabadságot.

A Behir.hu-nak Rashofer Alexander, az MCC Magyar-Német Intézet kutató koordinátora elmondta, hogy alapvető probléma a konzervativizmus szó használata. Európa különböző régióiban több problémával is jár, ha használjuk a konzervativizmus szót. Ha valakit konzervatívnak nevezünk, az úgy tűnhet a médiában, hogy egy rossz ember. Filozófiailag Magyarországon és Németországon is hasonló a gondolkodásmód a témában, viszont az, ahogyan beszélgetnek az emberek, az a két országban az teljesen más. Nagyon fontos lenne a közös kommunikációs csatorna megtalálása. Különbség továbbá, hogy a viták Németországban sokkal hosszabbak, mint Magyarországon és más a politikai rendszer is - tette hozzá Rashofer Alexander. 

 

Kép: Behir.hu

További programok »

Itthon

FEL