A költészet napján látható a tévében a Frici és Aranka című film

2022. április 11. 16:10 | behir.hu

A magyar költészet napja alkalmából, április 11-én mutatja be a Duna TV a Karinthy Frigyes és Böhm Aranka szerelmét feldolgozó játékfilmet. A film a vetítés után hét napig elérhető marad a Médiaklikk online felületén.

Egy film a szerelemről, a múlt századelő Budapestjének életéről, az irodalmi, kávéházi kultúráról. New York, Centrál és Hadik, ahol „ott volt Aranka, a királynő, és ott volt Karinthy, a főisten.” A filmben helyet kapnak a barátok, szeretők, családtagok: Karinthyék mellett Kosztolányi Dezső és felesége, Harmos Ilona, Tóth Árpád, Somlyó Zoltán és Déry Tibor író. Az alkotásban kiemelt szerepe van Aranka barátnőinek – Klug Böske, Guthi Erzsi, Kondor Lívia –, akikre mindig számíthatott.

Az alkotók szándéka szerint a Frici&Aranka film egy kivételes házasság története mellett a barátságról szól: Karinthy és Kosztolányi barátságáról és a női barátságokról is – minderről a papageno.hu oldal adott hírt.

 

A film 2021 tavaszán forgott számos helyszínen – a ráckeresztúri Brauch-kastélyban, a New York Kávéházban, az újbudai Szent Margit Gimnáziumban és a Vasúttörténeti Parkban is. A Frici&Aranka film rendezője Tóth Tamás, operatőre Szecsanov Martin, látványtervezője Pallós Nelli, az irodalmi szakértő Fráter Zoltán irodalomtörténész volt.

A főbb szerepeket Szakács Hajnalka (Böhm Aranka), Bölkény Balázs (Karinthy Frigyes), Hajdu Tibor (Kosztolányi Dezső), Páder Petra (Harmos Ilona), Eke Angéla (Kondor Lívia), Balázs Andrea (Guthi Erzsébet), Erdélyi Tímea (Klug Böske) és Tenki Dalma (Judik Etel) alakítja.

További programok »

FEL