A kolbászkirályi címre hajt a csabai Előre csapatának korábbi kapitánya

2023. szeptember 20. 13:39 | behir

Juhász György szüleihez hasonlóan nevez a Csabai Kolbászfesztivál szárazkolbászversenyére.

Több mint 200-szor öltötte magára a csabaiak lila-fehér mezét, csapatkapitánya is volt a békéscsabai Előre futballcsapatának Juhász György. Most már leginkább a kolbászkészítésben csillogtatja tudását, kistermelőként értékesíti is a maga által előállított portékát.

– Volt kitől tanulnom, hiszen édesapámat és édesanyámat is megkoronázták már a Csabai Kolbászfesztivál nemzetközi szárazkolbászversenyén – hangsúlyozta az ifjabb Juhász György. – Labdarúgóként az egész megyét, sőt, szinte az egész országot bejártam, számos csapatban játszottam még jóval harmincon túl is. Így tehát a kapcsolatokkal nincs gond, miként a rendelésekkel sem, mert a jóra vevők az emberek. Természetesen, miként a pályán, úgy a kolbászkészítésben is mindent bele kell adni, naponta meg kell küzdeni az eredményért. A csabai kolbásznak híres a neve, és ezt a hírnevet tősgyökeres csabaiként nekem is meg kell őriznem.

Juhász György kiemelte, van számos serlege, érme futballista korszakából, a szárazkolbászverseny aranyérme viszont még hiányzik a vitrinből. Október 5-én, az október 19–22-e közötti Csabai Kolbászfesztivál beharangozója lesz a nemzetközi szárazkolbászverseny a Csabai Rendezvénypajtában. Ott eldől az eredmény, de a díjakat a fesztivál nyitónapján adják át.

 

 

– Szeretnék a szüleim nyomdokaiba lépni, vagyis nyerni a versenyen. Persze, mindenkinek ez a vágya kimondva vagy kimondhatatlanul. Mindenki a saját kolbászát tartja a legjobbnak, hiszen másként bele sem fogna az előállításába. Itt viszont a zsűri dönt, hogy a sok kiváló kolbász közül melyek a legkiválóbbak – ecsetelte a kistermelő. – Akkor sem bánkódom majd, ha édesanyám vagy édesapám nyer újra. És akkor sem, ha valaki más, mert Békéscsabán és környékén születnek a legjobb kolbászok, és itt vannak ennek a csabaikumnak a legjobb készítői.

Hégelyné Győrfi Ilona, a Csabai Kolbászfesztivál programigazgatója elmondta, a versenykiírás megtörtént, a szokásoknak megfelelően mű- és természetes bélben töltött szárazkolbászokkal lehet nevezni. Húsüzemek, magánszemélyek, kolbászárusításra vagy saját fogyasztásra terméket készítők egyaránt jelentkezhetnek.

A kolbászokat személyesen október 2–4-ig, 10–18 óra között lehet leadni az alábbi címen: Csabai Rendezvénypajta, 5600 Békéscsaba, Gyulai út 65/1. Postai úton október 2-áig lehet küldeni ugyanerre a címre. A minősítést a kolbászkészítés szabványai és a hagyományos házi szokások figyelembevételével, több körben szakmai és társadalmi zsűri végzi.

A verseny díjai az Autós Nagykoalíció felajánlásával: 1. díj: 150 ezer forint készpénz + 150 ezer forint értékű hosszú hétvége 2 fő részére, 2. díj: 100 ezer forint készpénz + 150 ezer forint értékű hosszú hétvége 2 fő részére, 3. díj: 50 ezer forint készpénz + 150 ezer forint értékű hosszú hétvége 2 fő részére.

Forrás: csabaikolbaszfesztival.hu

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL