A kistelepülések újabb támogatásokra pályázhatnak a Magyar Falu Programban

2021. április 7. 19:42 | behir

A program kapcsán a kistelepülési helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások, egyházközségek és civil szervezetek mától újabb kategóriákban adhatják be pályázataikat.

 

– A Falusi Civil Alap közel 5 milliárd forintos keretéből a falvakban működő egyesületek, alapítványok az idei évben is négy célra pályázhatnak. Ingatlanberuházási, -felújítási támogatás esetén 6 millió forint, gépjármű beszerzési támogatás esetén 5 millió forint, eszközbeszerzés és programszervezési támogatás esetében pedig maximálisan 2-2 millió forint igényelhető – olvasható Gyopáros Alpár kormánybiztos közleményében.

Az önkormányzatok pályázatot nyújthatnak be a tulajdonukban lévő közterületi játszóterek és óvodai játszóudvarok építésére, kialakítására, felújítására, valamint eszközök és felszerelések fejlesztésére, beszerzésére. A rendelkezésre álló keretösszeg 1,5 milliárd forint.

– A települési önkormányzatok mellett a történelmi egyházak is igényelhetnek támogatást a saját tulajdonú temetőik infrastrukturális fejlesztésére. Erre a célra a kormány összesen 3 milliárd forintot biztosít – közölte a kormánybiztos. Mint írta, a a pályázatokat a Magyar Államkincstár elektronikus felületén, illetve a Falusi Civil Alap esetében a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül 2021. május 7-ig lehet benyújtani. A támogatottak köréről 60 napon belül döntés születik.

A Magyar Falu Program helyi életminőség javítását célzó pályázati alprogramja kapcsán 2019 óta a nyertes pályázatok száma meghaladta a tizenkétezret, a kifizetett állami támogatások összege pedig a 130 milliárd forintot.

– A program harmadik éve tartó teljes költségvetése a falusi CSOK-kal, a falusi útalappal és a kisboltok támogatásával együtt több mint 600 milliárd forint – áll a közleményben.

Forrás: MTI/Gyopáros Alpár, Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos

További programok »

FEL